Ukrán válság – Turcsinov: a segélyszállítmány álcája alatt fegyverszállítási folyosót akar nyitni Oroszország Kelet-Ukrajnában

A kelet-ukrajnai régiónak küldött segélyszállítmány álcája alatt Oroszország folyosót készül nyitni, hogy azon keresztül lássa el harckocsikkal, tüzérségi rendszerekkel és egyéb fegyverekkel az oroszbarát szakadárokat – jelentette ki Olekszandr Turcsinov, az ukrán parlament elnöke hétfőn a litvániai Palangában, a skandináv és a balti államok parlamenti vezetőinek értekezletén.

Az ukrán parlament sajtószolgálatának közlése szerint a találkozón részt vevő Turcsinov rámutatott arra, hogy maga a segélyszállítmány tartalma is provokációnak minősíthető, hiszen “javarészt ivóvizet és sót tartalmaz”.
“Ukrajna keleti részében nincs hiány ivóvízből, és éppen Donyeck megyében, Artemivszk városában termelik ki a legtöbb sót Európában” – jegyezte meg az ukrán politikus.
A házelnök szerint az, amit Oroszország segélyszállítmányként küldött, azt mutatja, hogy Moszkvát nem érdekli, mire van szüksége a kelet-ukrajnai lakosoknak, állítólagos segítségnyújtásának célja kizárólag a szakadárok fegyverrel való ellátása.
Hangsúlyozta, hogy ezzel a segélyszállítmánnyal Oroszország nem lesz képes elfedni Ukrajnával szembeni agresszióját.
A mintegy 260-280 fehér kamionból álló segélykonvoj a múlt kedden indult útnak Moszkva környékéről, és pénteken érkezett az orosz-ukrán határhoz. Jelenleg még az orosz oldalon vesztegel, amíg az ukrán határőrök és vámosok, valamint a segély célba juttatását vállaló Vöröskereszt képviselői nem fejezik be a rakomány átvizsgálását.
Courtney Weaver, a Financial Times című brit lap újságírója múlt pénteken fotókat tett közzé, amelyek tanúsága szerint az orosz teherautók félig üresen érkeztek az ukrán határhoz. A konvoj kísérői ezt azzal magyarázták a nyugati újságírónak, hogy legyen hová átrakodni a szállítmányt, ha valamelyik jármű lerobbanna.
Múlt péntekre virradóra nyugati újságírók szeme láttára orosz páncélozott harcjárművek és katonai teherautók lépték át illegálisan az ukrán határt annál a kelet-ukrajnai Luhanszk megyei átkelőnél, amelynek az orosz oldalára nem sokkal később megérkezett az orosz segélykonvoj. Petro Porosenko ukrán elnök még aznap közölte, hogy az ukrán fegyveres erők tüzérsége megsemmisítette az Ukrajnába behatolt orosz “haditechnika” nagy részét.
Az incidens komoly visszhangot váltott ki Nyugaton. Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár kijelentette, hogy “ez nyilvánvaló bizonyítéka Oroszország folyamatos részvételének Kelet-Ukrajna destabilizálásában”, az Európai Unió külügyminiszterei pedig felszólították Moszkvát mindennemű ellenséges tevékenység azonnali beszüntetésére. A moszkvai védelmi minisztérium azonban tagadta, hogy orosz hadoszlop lépett volna Ukrajna területére, így azt is, hogy az ukrán hadsereg egy ilyet semmisített volna meg.
A múlt hétvégén nyilvánosságra került egy videofelvétel, amelyen Olekszandr Zaharcsenko, a donyceki szakadárok “népköztársaságának miniszterelnöke” azt állítja, hogy az ukrán kormánnyal szemben álló oroszbarát erők 150 páncélozott jármű – köztük 30 harckocsi – érkezését várják, és hamarosan 1200 olyan fegyveres erősíti majd soraikat, aki Oroszországban kapott négyhónapos kiképzést.
Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő azonban vasárnap tagadta, hogy Oroszország páncélozott járműveket, harckocsikat szállítana a donyecki “népköztársaságnak”.(mti)

Scroll To Top