Ukrán válság – Timosenko politikai vitára hívta ki Janukovicsot

Julija Timosenko bebörtönzött volt kormányfő, a Haza (Batykivscsina) párt elnöke politikai vitára hívta ki Viktor Janukovics ukrán elnököt – tette közzé szerdán az ellenzéki párt sajtószolgálata.

“Viktor Janukovicshoz fordulok: ha ő nyilvános politikai vitákat akar, én kész vagyok vitába szállni vele a válságból való kivezetés taktikai és stratégiai lépéseiről” – jelentette ki Timosenko.
A bebörtönzött ellenzéki politikus hozzátette, számára nem fontos, hol és milyen körülmények között folytatják le a vitát, továbbá az sem, hogy összefüggésben legyenek a választásokkal.
Megjegyezte, hogy a vita videokonferencia-kapcsolással is megoldható a harkivi kórházból, ahol rabként tartják őt fogva.
Vitalij Klicsko, az Ütés (UDAR) párt elnöke a vasárnapi nagygyűlésen hívta ki politikai vitára a Majdanra, azaz a kijevi Függetlensége terére az államfőt. Kedden Janukovics tudatta, hogy kész vitát folytatni vele, de nem a Majdanon, hanem egy országos sugárzású televízióban. Erre válaszul Klicsko azt üzente, hogy kész a tévés vitára, de csak Janukovics lemondása és az elnökválasztások kiírása után.
Megjegyezte, hogy demokratikus országokban bevett gyakorlat a jelöltek televíziós vitája, és ő is hajlandó ilyenben részt venni. “Ehhez azonban előbb Janukovicsnak meg kell tennie egy férfias lépést. El kell ismernie felelősségét azért a súlyos politikai és gazdasági válságért, amelybe az ő vezetése juttatta Ukrajnát, és le kell mondania” – szögezte le Klicsko.(MTI)

Scroll To Top