Felfelé módosította a német kormány növekedési várakozását - Gazdasagportal.hu

Felfelé módosította a német kormány növekedési várakozását

A német kormány felfelé módosította a gazdaság idei növekedésére adott előrejelzését, a szerdán bemutatott prognózis szerint Németország bruttó hazai terméke (GDP) a korábban várt 1,7 százalék helyett 1,8 százalékkal növekedhet 2014-ben.

A német gazdaság a kormányzat várakozása szerint csaknem ötször nagyobb mértékben növekedhet az idén, mint 2013-ban, amikor 0,4 százalékkal nőtt a GDP. 2015-re még nagyobb, 2 százalékos növekedést vár a német kormány.
A berlini vezetés derűlátóbb, mint az Európai Bizottság (EB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF). Az EB a legutóbbi, tavaly novemberben kiadott prognózisában 1,7 százalékos GDP-növekedést jelzett, az IMF a tavaly októberi elemzésében 1,4 százalékos gazdasági növekedéssel számolt.
A kormány elemzése szerint a világgazdasági környezet kedvezően alakulhat az idén, mert az Egyesült Államokban és Japánban várhatóan folytatódik a kilábalás a válságból, az euróövezetben pedig stabilizálódik a helyzet. A feltörekvő piacok kilátásai azonban bizonytalanok – tették hozzá.
Az előrejelzés szerint a kedvező külső hatások mellett a belső kereslet növekedése is élénkíti a német gazdaságot. A növekedés két új motorja az export mellett a beruházás és a lakossági fogyasztás lehet; a termelőberuházások két évig tartó visszaesés után az idén 4 százalékkal, a lakosság fogyasztási kiadásai pedig a tavalyi 0,9 százalék után 1,4 százalékkal növekednek. Az export 4,1 százalékkal bővülhet, az import viszont még nagyobb mértékben, 5 százalékkal növekedhet az előrejelzés szerint.
Mindez fordulatot jelent a német gazdaság növekedésének szerkezetében. Korábban az EB-től a washingtoni vezetésig számos bírálat érte a német kormány gazdaságpolitikáját a külkereskedelmi mérleg túlzottnak vélt többlete és a gyengének tartott belső kereslet miatt. A bírálatok szerint Németország “exportfüggősége”, valamint a beruházások és a lakossági fogyasztás alacsony szintje árt a világgazdaságnak és hátráltatja az euróövezeti válság leküzdését. Az új kormányzati előrejelzés szerint viszont az import, a beruházás a fogyasztás is jelentősen bővül 2014-ben.
A prognózis alapján a foglalkoztatottak száma újabb történelmi csúcsra, 42,1 millióra emelkedik, 240 ezerrel meghaladva a tavalyi értéket. A munkanélküliségi ráta 6,9 százalékról 6,8 százalékra csökken, 2015-ben pedig nem változik. A bérek nominálisan – az infláció hatását nem számolva – átlagosan 2,7 százalékkal emelkednek.(MTI)

Scroll To Top