Ukrán válság – Szankciókat és pénzügyi támogatást egyaránt szorgalmaz az EP

Az Európai Parlament (EP) azt javasolja, hogy korlátozzák az ukrán tiltakozók haláláért felelős személyek – “tisztviselők, jogalkotók és oligarchák” beutazási lehetőségeit az Európai Unióba és fagyasszák be az unióban tartott vagyonukat, valamint hogy nyújtsanak pénzügyi támogatást Ukrajnának.

A szankciókat és pénzügyi támogatást szorgalmazó állásfoglalást csütörtökön szavazta meg a Strasbourgban ülésező parlament. Egy másik állásfoglalásban a képviselők felszólították Oroszországot az ukrán önrendelkezés tiszteletben tartására.
Az EP elítélte az ukrajnai békés tüntetők elleni erőszakos fellépést. A támogatásnak “konkrét hosszú távú pénzügyi csomag” formáját kell öltenie az állásfoglalás szerint. Ezt a csomagot egy “hiteles új ideiglenes kormánynak” ajánlanák fel, a feszült ukrán költségvetési helyzet enyhítése érdekében.
Az Oroszország szerepéről szóló állásfoglalásban az EP bírálta Moszkvát az EU keleti szomszédaira gyakorolt gazdasági és politikai nyomás miatt. A parlament szerint Oroszországnak tiszteletben kell tartania szomszédai jogát az EU-kapcsolatok szorosabbra fűzésére, és az ukrán állampolgároknak biztosítani kell a jogot, hogy saját maguk döntsenek országuk jövőjéről.
A témáról folytatott plenáris vitában Tabajdi Csaba szocialista EP-képviselő azt mondta: jó lenne elkerülni, hogy az EP-képviselők elveszítsék a realitásérzéküket. Szerinte “értelmetlen lenne újabb hidegháborúba kezdeni Oroszországgal”, az EU jövőjét “nem lehet Oroszországgal szemben alakítani”.
Az Európai Unió és Oroszország közötti, kölcsönösen előnyös stratégiai kapcsolatnak “nincs alternatívája” – vélekedett Tabajdi. Mihamarabb négyoldalú tárgyalások megkezdésére van szükség Oroszország, az Európai Unió és az ukrán kormány, valamint az ellenzéki pártok bevonásával – tette hozzá. Úgy fogalmazott, “az unió vezetőinek tárgyalóasztalhoz kell végre ülniük, csak így kerülhető el a polgárháború szélére sodródott 60 milliós Ukrajna kettészakadása”.
A szocialista politikus mindemellett leszögezte, hogy Európa nem engedhet az elveiből, és változatlanul elvi alapon kell bírálnia az oroszországi antidemokratikus fejleményeket, az igazságszolgáltatás hibáit, a külföldi támogatásban részesülő nem-kormányzati szervezetek ellen való fellépést, valamint a homoszexuálisok elleni intézkedéseket.
Ugyanebben a vitában Schöpflin György fideszes EP-képviselő úgy vélekedett, hogy az ukrajnai tömegmozgalom a kommunizmus örökösei, illetve öröksége ellen indult.
“Két évtizeddel a kommunizmus összeomlása után a régi pártnomenklatúra még mindig köszöni szépen él és virul, és demokrataként új gúnyát öltött, jóllehet semmi közös nincs a nomenklatúra tagjai és a demokrácia között” – jelentette ki. Szerinte nem meglepő, hogy “az ukrán Janukovics, valamint más hasonszőrűek a világ egykori kommunista tájáról célpontokká váltak” azok szemében, akik Európa igazi értékeiért, a demokráciáért, a jogállamiságért és az emberi méltóság elvéért küzdenek.(MTI)

Scroll To Top