Ukrán válság: Súlyos harcok bontakoztak ki hétfőn reggel egy kelet-ukrajnai határőr-laktanyánál

Súlyos harcok bontakoztak ki hétfőn reggel egy kelet-ukrajnai határőr-laktanyánál, amelyet mintegy négyszáz szakadár fegyveres vett ostrom alá – jelentették orosz és ukrán hírügynökségek.

Az összetűzésben hét határőr megsebesült, és legalább egy szakadár meghalt.
Az úgynevezett “délkeleti hadsereg” mintegy száz fegyverese éjfél után vette körül a Luhanszk déli peremén, a város Mirnij negyedének közelében szolgálatot teljesítő határőr-alakulatot, és mintegy négy órával később, a hajnali órákban gépfegyverekkel, nagy kaliberű golyószórókkal, illetve gránát- és aknavetőkkel lőni kezdték.
Az első, negyven perces rohamot a határőrök sikeresen visszaverték, de a szakadárok újabb támadásokat indítottak. Orvlövészeik egy közeli többszintes lakóház ablakaiból lövik a határőröket. Az UNIAN hírügynökség több videofelvételt is közzétett a harcokról.
Az UNIAN jelentése szerint reggel hét órára megnégyszereződött a támadók száma, akkor már mintegy négyszáz fegyveres támadta az ukrán határőröket, miközben a határőrség közleményében arra panaszkodott, hogy egyelőre nem érkezett segítség hadseregtől és a rendőrségtől, a helyszínre küldött vadászgép pedig nem adhatott le célzott lövéseket a szakadárokra, miután azok lakások ablakaiból lőnek, s az Unian értesülései szerint a békés lakókat nem engedték ki a házból.
Hasonló incidens történt két napja, szombatra virradóra: akkor mintegy nyolcvan, állig felfegyverzett Moszkva-barát szakadár rohant le egy másik határőr-alakulatot ugyanebben a térségben, de a határőrök a légierő támogatásával visszaverték a támadást, és veszteségeket sem szenvedtek. Visszavonulásuk után azonban a szakadárok elaknásították a határátkelő környékét, a határőrök pedig bennrekedtek az épületben.(MTI)
http://www.unian.ua/politics/924292-v-lugansku-ponad-400-boyovikiv-atakuyut-bazu-prikordonnikiv-snayperi-strilyayut-z-vikon-budinkiv.html
http://interfax.com.ua/news/general/207482.html
http://ria.ru/world/20140602/1010275714.html

Scroll To Top