Renzi: a növekedés és a munkahelyteremtés lesz az olasz EU-elnökség programjának középpontjában

A gazdasági növekedés és a munkahelyteremtés ösztönzése lesz a júliusban kezdődő olasz uniós elnökség programjának középpontjában – mondta a nemzetközi sajtónak adott első nagyinterjújában Matteo Renzi olasz miniszterelnök, az európai parlamenti (EP-) választáson történelmi győzelmet aratott baloldali Demokrata Párt (PD) vezetője.

Európa “elbukik”, ha tovább folytatja a kizárólag a takarékoskodásra épülő politikát – emelte ki az olasz kormányfő a Süddeutsche Zeitung című német, a spanyol El País, a brit The Guardian, a francia Le Monde és a La Stampa című olasz lapban hétfőn megjelenő interjúban, amiből a Süddeutsche Zeitung online kiadásában már vasárnap részleteket közölt.
“Ha meg akarjuk menteni Európát, akkor meg kell változtatnunk Európát” – tette hozzá Matteo Renzi, aki szerint olyan EU-ra van szükség, amely “a polgárokat szolgálja és van lelke”.
A hangsúlyt a takarékos, szigorú államháztartási politikáról a gazdasági növekedés ösztönzésére és a munkahelyteremtésre áthelyező olasz uniós elnökségi program fontos eleme az ukrajnai válság kezelése is, és a közös energia- és menekültügyi politika – mondta Renzi.
Az Európai Bizottság elnökének kijelölése és megválasztása körüli vitáról azt mondta, hogy el kell kerülni a konfliktust az EP és az uniós tagországok kormány-, illetve államfőit összefogó Európai Tanács között. Kifejtette, hogy számára nem a név a fontos, hanem a jelölt programja, és az, hogy egy újító szellemű vezető kerüljön a bizottság élére.
A 100 napja hivatalban lévő kormányfő az olaszországi viszonyokat átalakító mélyreható reformok folytatását ígérte az interjúban. “Megengedhetjük magunknak, hogy Európa átalakításáról beszéljünk, hiszen saját magunkkal kezdjük a változtatásokat” – hangsúlyozta.
A PD győzelme az EP-választáson azt jelenti, hogy az olaszok “megbíztak minket a nagyon kemény és jelentős reformok végrehajtásával” – tette hozzá. A választójogi reform és a munkajogi csomag már a törvényhozás előtt van, a közigazgatási reformot társadalmi vitára bocsátották, június végére pedig elkészül az igazságszolgáltatási rendszer átfogó megújítását célzó intézkedések terve – sorolta.
A 39 éves miniszterelnök megjegyezte, nem biztos, hogy hosszú távon a politikában marad. Elmondta, évekig küzdött azért, hogy a politikusok idősebb nemzedéke “az ócskavas közé kerüljön”, de “tíz év múlva minket kell majd leselejtezni”.
Ugyanakkor a kormányfői tisztségben “a következő néhány évben” biztosan nem lesz váltás – tette hozzá Matteo Renzi.
A volt firenzei polgármester Olaszország legfiatalabb miniszterelnöke. Februárban került a kormány élére. Soha nem volt az olasz parlament tagja, és országos politikai pozíciót sem töltött be korábban. Az EP-választás volt az első országos megmérettetése. Pártja, a PD 40,8 százalékot ért el, ami minden korábbinál jobb eredmény, és 15 százalékpontos növekedés a tavalyi olasz parlamenti választásokhoz képest. A párt mintegy húsz százalékponttal megelőzte a második helyre érkezett ellenzéki 5 Csillag Mozgalmat (M5S).(MTI)

Scroll To Top