Ukrán válság – Putyin fenntartja az orosz fegyveres erők ukrajnai bevetésének lehetőségét, nem ismeri el az új ukrán vezetést - Gazdasagportal.hu

Ukrán válság – Putyin fenntartja az orosz fegyveres erők ukrajnai bevetésének lehetőségét, nem ismeri el az új ukrán vezetést

Nincs szükség az orosz fegyveres erők ukrajnai bevetésére, de annak lehetőségét Oroszország továbbra is fenntartja – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden Moszkva környéki rezidenciáján tartott sajtótájékoztatóján.

A rendezvényt nem jelentették be előre, csak az úgynevezett elnöki sajtókör vett részt rajta, de a Rosszija 24 állami hírtelevízió élőben közvetítette. Az államfő kimondottan jó hangulatúnak tűnt, amikor körülbelül egy órán át válaszolt Novo-Ogarjovóban az újságírók kérdéseire. Putyin először szólalt meg azóta, hogy a múlt szombaton a parlament felsőháza felhatalmazta arra: “az orosz honfitársak védelmében, a rendkívüli ukrajnai társadalmi-politikai helyzet stabilizálásáig” orosz fegyveres erőket vethessen be Ukrajna területén.
Az orosz államfő közölte, hogy Oroszország nem akar háborúzni az ukrán néppel. Csak akkor döntene az orosz katonák bevetéséről, “ha meg kellene védeni az ukrán lakosságot” – mondta. Hozzátette: “ha Kelet-Ukrajnában törvényellenes cselekményekre kerülne sor, és az ott élők segítséget kérnek Moszkvától, Oroszország jogot formál arra, hogy a rendelkezésére álló eszközöket alkalmazza”.
Az egyik újságíró kérdésére válaszolva az elnök helyi önvédelmi egységeknek nevezte a Krímben megjelent, jelzés nélküli katonai egyenruhába öltözött fegyveresek csoportjait, amelyek blokkolták az ukrán hadsereg egységeinek létesítményeit és mozgását. Putyin cáfolta, hogy Moszkva ösztönözné az általa önvédelmi egységeknek nevezett csoportok tevékenységét. Az orosz elnök azt is hangoztatta, hogy Oroszország humanitárius missziót teljesít az ukrajnai oroszok támogatásával, és nem akar senkinek diktálni.
Putyin elmondta, hogy 22 ezer ukrán katona engedelmeskedik az új krími vezetésnek, és több tucat Sz-300-as légvédelmi rakétakomplexum áll a félsziget kormányzatának ellenőrzése alatt. A politikus közölte, hogy az ukrán katonák egyetlen lövés nélkül álltak át a Krími Autonóm Köztársaság oroszbarát vezetéséhez. Mint mondta, meggyőződése, hogy “az ukrán és az orosz katonák a barikádnak ugyanazon az oldalán fognak harcolni”.
Vlagyimir Putyin kijelentette, amennyiben döntést hozna – a parlament felsőházának felhatalmazása alapján – orosz katonai erő ukrajnai  alkalmazásáról, akkor azt a nemzetközi egyezményekkel teljes összhangban tenné. Ezt azzal indokolta, hogy Ukrajna törvényes elnöke, Viktor Janukovics fordult Moszkvához ezzel a kéréssel.
A kérelem másolatát az ENSZ Biztonsági Tanácsában korábban bemutatta Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet.
Moszkva nem vizsgálja annak a lehetőségét, hogy a Krím félsziget Oroszország területéhez csatlakozzon, “csak maguk a lakosok szabad véleménynyilvánítással és biztonságos feltételek között határozhatják meg és kötelesek meghatározni saját jövőjüket”  – jelentette ki Vlagyimir Putyin Novo-Ogarjovóban.
Azt is közölte ugyanakkor, hogy az Ukrajna területi egységének biztosításáról 1994-ben Budapesten aláírt memorandum nem vonatkozhat a jelenlegi ukrán vezetésre, mivel az – ahogy azt szavai szerint Ukrajnában állítják – forradalom útján került a hatalomra. Az orosz államfő azt mondta, egyet kell értenie a Kreml szakértőivel abban, hogy a forradalom révén Ukrajna területén új állam jön létre. “Sem ezzel az (ukrán) állammal, sem vele kapcsolatban semmilyen bennünket kötelező dokumentumot nem írtunk alá” – szögezte le.
Az orosz államfő megerősítette álláspontját, miszerint Ukrajnában államcsíny, fegyveres hatalomátvétel történt. Megismételte a Kreml által többször is hangoztatott véleményt, miszerint továbbra is a február 22-én leváltott Viktor Janukovicsot tartja Ukrajna törvényes elnökének, a jelenlegi ukrán vezetés pedig törvénytelen úton jutott hatalomra.
Vlagyimir Putyin elismerte, hogy az ukrán nép változásokat akar. Azt mondta, “megértem azokat az embereket, akik a Majdanon tartózkodnak, és gyökeres változásokat követelnek,(…) mert már hozzászoktak, hogy az egyik tolvaj után a másik kerül hatalomra”. Szükség van a hatalomváltásra, de kizárólag törvényes úton – tette hozzá az orosz államfő.
Putyin közölte, nem tud olyan ukrajnai vezetőt megnevezni, akit most partnerének tekinthetne a szomszédos országban. “Nincs államfő és az országos választásokig nem is lehet” – mondta és hozzátette, hogy Moszkva csak azt a választások útján létrejövő hatalmat tekinti törvényesnek, amely nem az erőszak nyomása alatt jön létre.
Vlagyimir Putyin Novo-Ogarjovóban elmondta, hogy két napja találkozott a Kijevben megbuktatott ukrán államfővel, aki “él és egészséges”. Közölte, hogy nem érez együtt az ukrán politikussal, viszont úgy tartja, hogy az, aki államfői feladatot lát el, annak teljesítenie kell azoknak az elvárásait, akik megbíztak benne. “Azt még elemezni kell, hogy mindent megtett-e Janukovics a törvényes keretek között” – tette hozzá. “Megmondtam neki, hogy nincs politikai jövője” tette hozzá Putyin.
Az orosz államfő elmondta, hogy Moszkva kész lenne pénzügyi segítséget nyújtani Ukrajnának, de “nyugati partnerei” arra kérték, hogy egyelőre ne tegye meg.
Vlagyimir Putyin azt is közölte, hogy Oroszország, mint a G8-as országcsoport soros elnöke folytatja a felkészülést a június elejére Szocsiba tervezett csúcstalálkozóra.(MTI)

Scroll To Top