Ukrán válság – Hague: “megalapozatlan” az az orosz érvelés, hogy Janukovics kért katonai segítséget

Megalapozatlan az az orosz érvelés, hogy az elűzött ukrán államfő, Viktor Janukovics kérte Oroszország katonai fellépését – mondta kedden a brit külügyminiszter.

William Hague, aki a londoni alsóházban tartott tájékoztatót az ukrajnai fejleményekről, felidézte, hogy a hivatalos orosz álláspont szerint jelenleg nincs törvényes kormány Kijevben. Hague szerint azonban az ukrán elnök “elhagyta hivatalát”, és az ukrán parlament ezt követő döntéseit a képviselők – köztük Janukovics pártjának képviselői is – rendre nagy többséggel hagyták jóvá.
Ennek alapján megalapozatlan az az érvelés, hogy egy elnöknek, aki elmenekült országából, bármiféle fennhatósága lett volna egy szomszédos ország fegyveres erőinek behívására – fogalmazott a brit külügyminiszter.
Hague szerint Oroszország arra az állítására sem mutatott fel bizonyítékokat, hogy az Ukrajnában élő orosz ajkú kisebbséget veszély fenyegetné. Mindemellett vannak olyan nemzetközi diplomáciai mechanizmusok, amelyek biztosítékokat nyújtanak a nemzetiségi kisebbségek védelmére; erre szolgál például az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) vagy az Európa Tanács – tette hozzá.
A kisebbségi jogok védelmét e mechanizmusok révén kell biztosítani, nem pedig nemzetközi megállapodások megsértésével és fegyveres erő alkalmazásával – mondta parlamenti felszólalásában a brit külügyminiszter. Hangsúlyozta: Oroszország megsértette az 1994-ben aláírt Budapesti Memorandumot, amelyben Moszkva – Nagy-Britanniával és az Egyesült Államokkal együtt – kötelezettséget vállalt arra, hogy tartózkodik az Ukrajna területi egysége és függetlensége elleni erő alkalmazásától.
William Hague méltatta, hogy az ukrán kormány a kialakult szélsőséges helyzetben sem hagyta magát provokálni. Kijelentette ugyanakkor, egyértelműen súlyos a kockázata a helyzet romlásának, és veszélybe kerülhet Európa nehezen kivívott békéje és biztonsága.
Képviselői kérdésre válaszolva Hague cáfolta, hogy egy kiszivárgott dokumentum – amely arra vallott, hogy London nem akar kereskedelmi szankciókat Oroszország ellen – a brit kormány hivatalos álláspontja lenne. “Ami egyetlen dokumentumban le van írva, az nem feltétlenül jelent útmutatást arra, hogy Őfelsége kormánya végül milyen döntéseket hoz” – fogalmazott a brit külügyminiszter.
A londoni miniszterelnöki hivatal előtt várakozó fotósok előző este lefényképeztek egy iratot, amelyet egy magas beosztású illetékes vitt be a brit kormány nemzetbiztonsági tanácsának értekezletére. A dokumentumban az a javaslat volt olvasható, hogy a kormány ne támogasson olyan szankciókat, amelyek korlátoznák az Oroszországgal folytatott kereskedelmet, és ne zárja el a londoni City pénzügyi központját sem az orosz befektetők elől.
A lefényképezett tervezet szerint London elsősorban vezető orosz kormányilletékesekkel szembeni beutazási tilalmat és vízumkorlátozásokat fontolgat.(MTI)

Scroll To Top