Ukrán válság – Oroszország megadásra szólítja fel a krími ukrán haderőt

Oroszország ultimátumot intézett a krími ukrán haderőnek, megadásra szólította fel – jelentette az ukrán védelmi minisztériumra hivatkozva hétfőn az Interfax Ukraina ukrán hírügynökség.

Az ultimátumot a források szerint Alekszandr Vitko, a fekete-tengeri orosz hadiflotta parancsnoka adta. Kedden reggel 5 órai – közép-európai idő szerint hajnal 4 órai – határidőt szabott a megadásra.
“Ha holnap reggel 5 óráig nem adják meg magukat, akkor az ukrán fegyveres erők összes egysége és része ellen valódi roham indul” – olvasható a hírügynökség szerint Vitko ultimátumában.
A Korreszpondent ukrán hírportál emlékeztetett arra, hogy az orosz fekete-tengeri flotta képviselői előző nap hétfőn kijevi idő szerint délután négyig szabtak ultimátumban határidőt a fegyverletételre a Szevasztopol melletti Belbek nemzetkozi repülőtéren állomásozó dandárnak. Ukrán források nem erősítették meg, hogy a légi dandár letette volna a fegyvert, és átállt volna a Krímben a múlt héten megválasztott oroszbarát kormány oldalára.
Eközben az ukrán védelmi minisztérium sajtószolgálatának tájékoztatása szerint a “Ternopil” és a “Szlavutics” nevű ukrán hadihajók személyzete kijelentette, hogy hűek maradnak az ukrán néphez. A két hajó a Szevasztopoli-öböl kikötőjében tartózkodik. A tengeri kijáratot az orosz fekete-tengeri flotta hajói állják el.
A kijevi központi vezetéshez hű két hajó személyzete szintén ultimátumot kapott az orosz fekete-tengeri flotta képviselőitől, hogy délután hatig tegyék le a fegyvert és hagyják el a hajót. A határidő letelt, de egyelőre nem érkezett hír a hajók elleni orosz fellépésről.
Helyszíni közlések szerint Feodoszijában az ukrán haditengerészet zászlóalját páncélozott harcjárművek tartják blokád alatt.
Eközben az ukrán belügyminisztérium sajtószolgálata közölte: olyan információk birtokába jutott, amelyek szerint keddre virradó éjszakára provokáció készül: ukrán katonai egyenruhába öltözött ismeretlenek meg akarnak ölni 3-4 orosz katonát. A tárca szerint azért, hogy ezzel törvényesítsék az orosz fegyveres erők bevonulását Ukrajna területére.(MTI)

Scroll To Top