Ukrán válság – Oroszország az ukrán dollárkötvény idő előtti visszafizetését kérheti

Moszkvának minden alapja megvan arra, hogy követelje a Kijevnek nyújtott 3 milliárd dolláros hitel idő előtti törlesztését. Döntés azonban még nem született erről – közölte Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter szombaton.

A miniszter arra reagált, hogy orosz kormányzati források kiszivárogtatása szerint Moszkva nagy valószínűséggel hamarosan azt fogja kérni Ukrajnától, hogy idő előtt fizesse vissza a 2013. decemberben kibocsátott és Oroszország által lejegyzett 3 milliárd dolláros kötvény ellenértékét.
Az adósság idő előtti rendezését azért kérheti Moszkva, mert a kötvényvásárláskor rögzített gazdasági-pénzügyi feltételeket Kijev nem teljesíti – jelezték a kormányzati források, hozzátéve, hogy az ukrán gazdaság államcsőd előtti állapotban van.
Csakúgy mint tavaly szeptemberben Sziluanov szombaton adott nyilatkozatában is rámutatott, hogy Ukrajna államadóssága meghaladta a bruttó hazai termék (GDP) 60 százalékát, s ezzel megsértette a hitel folyósításának egyik feltételét.
November végén azt közölte az ukrán pénzügyminisztérium, hogy az ország államadóssága 72,9 milliárd dollár volt október végén. Azt, hogy ez milyen arányt képvisel a GDP-hez képest, nem ismertették.
Ukrajna 2013. december 17-én kötött pénzügyi támogatási megállapodást Oroszországgal, amelynek értelmében Moszkva 15 milliárd dollár értékben vásárol ukrán kötvényeket. Az orosz pénzügyminiszter alig egy héttel később, december 23-án jelentette be, hogy Oroszország 3 milliárd dollár értékben kétéves lejáratú ukrán eurókötvényt vásárolt.
Tavaly január végén felerősödtek azok a jelzések, hogy Oroszország rövid időn belül ismét ukrán kötvényt vásárol, kétmilliárd dollár értékben. Néhány nappal később Moszkva azonban befagyasztotta a segélyezési folyamatot, miután Kijevben felerősödtek a kormányellenes tüntetések, amelyek végül kikényszerítették az akkori ukrán vezetés távozását.
Sziluanov kifogásolta, hogy az idei ukrán költségvetés nem tartalmaz előirányzatot a hárommilliárd dollár visszafizetésére, miközben a más hitelezők, köztük a Nemzetközi Valutaalap iránti kötelezettségeit teljesíti és teljesíteni fogja az ukrán kormány.
“Ily módon Oroszországnak tényleg minden alapja megvan ahhoz, hogy a hitel idő előtti törlesztését követelje. Mindazonáltal eddig nem született ilyen értelmű döntés” – mondta az orosz pénzügyminiszter újságíróknak.(MTI)

Scroll To Top