Hétfőtől újra kereskedni lehet a Btel értékpapírjaival a BÉT-en - Gazdasagportal.hu

Hétfőtől újra kereskedni lehet a Btel értékpapírjaival a BÉT-en

Január 12-től újra kereskedni lehet a Business Telecom (BTel) értékpapírjaival a tőzsdén, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) január 10-én kelt határozata szerint a felfüggesztésre okot adó körülmény megszűnt – tette közzé a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) Zrt. a honlapján szombaton.

Az MNB január 7-én függesztette fel a BTel részvényeinek és kötvényeinek tőzsdei kereskedését, mivel a kibocsátó újra megsértette a rendkívüli tájékoztatási kötelezettségre vonatkozó jogszabályi előírásokat. Az MNB 8,5 millió forint felügyeleti bírság megfizetésére, egyúttal egy, a rendkívüli tájékoztatás körébe eső konkrét hír haladéktalan, de legkésőbb egy munkanapon belüli közzétételére is kötelezte a társaságot.
A likviditási gondokkal küzdő céget az utóbbi időben többször is felszólította mind a BÉT, mind a pénzügyi felügyeletet is ellátó MNB a tájékoztatási kötelezettséggel kapcsolatos szabályok betartására és bírságot is kiróttak rá. A BTel részvényeit január 15-étől a standard kategóriába sorolta vissza a BÉT. November közepén a BTel részvényeit kivették a BUX és a BUMIX indexekből, ezt szintén azzal indokolta a tőzsde, hogy a társaság sorozatosan megszegte tájékoztatási kötelezettségét.
A Btel pénteken éjjel közzétette aznap tartott igazgatótanácsi ülésének jegyzőkönyvét. E szerint felszólítja a SkillInvest Kft.-t, hogy emelje meg 950 millió forinttal a BTel alaptőkéjét a korábban született határozatnak és megállapodásnak megfelelően, és a pénzt utalja át a társaság bankszámlájára.
A társaság tavaly december 30-án jelentette be, hogy 950 millió forintos tőkeemelést hajt végre, így alaptőkéje mintegy 2 milliárd forintra nő, a részvényeket a Rahimkulov Timur ügyvezető által képviselt SkillInvest Kft. veszi át mint befektető.
A SkillInvest még október 31-én nyilatkozott arról, hogy a 950 millió forint ellenértéket az igazgatótanácsi határozat meghozatalát követő öt munkanapon belül a BTel rendelkezésére bocsátja. A frissen közzétett közgyűlési jegyzőkönyvből azonban az derül ki, hogy Rahimkulov Timur “eddig nem ismert okok miatt” visszavonta a tőkeemelésről szóló nyilatkozatban foglaltak teljesítését.
A BTel pénteki igazgatótanácsi ülésén a cégnek okozott kár január 16-ig történő megtérítésére is felszólította a befektetőt. Határoztak arról is, hogy ha a befektető nem teljesíti kötelezettségét, az igazgatótanács január 30-i rendkívüli közgyűlésén határozhat egy, a befektető elleni polgári peres eljárás megindításáról.
A BTel részvényeinek utolsó árfolyama a felfüggesztés előtt 81 forint volt, 4 forinttal, 5,19 százalékkal magasabb az előző napi záróárnál. Az elmúlt egy évben a papír legmagasabb kötésára 1139 forint volt 2014 márciusában, a likviditási gondokkal küzdő társaság részvénye azóta folyamatosan veszített értékéből, az éves minimuma 39 forint volt.(MTI)

Scroll To Top