Ukrán válság – Orosz lap szerint Porosenko új háborúra készül

Petro Porosenko új háborúra készül – vonta le a következtetést a Nyezaviszimaja Gazeta című orosz lap pénteken az ukrán államfő részben titkosított rendeletéből.

Az “Ukrajna védelméről és védelmi képességeinek erősítését szolgáló halaszthatatlan lépésekről” szóló szerdai keltezésű elnöki rendelet az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) augusztus 28-i határozatát léptette hatályba.
A független orosz újság kommentátora szerint bár a 744/2014-es számú dokumentum több pontja titkosított, abból mégis egyértelműen következik, hogy az az ukrán gazdaság működésének hadicélokra történő átállításáról szól.
Vlagyimir Muhin okfejtése szerint Kijev stratégiája arra irányul, hogy átállítsa a nemzetgazdaságot egy úgynevezett különleges időszak körülményei között való működésre. A katonai szótárban a “különleges időszak” hadiállapot bevezetését és a háborús készülődéssel kapcsolatos intézkedések bevezetését jelenti – írta Muhin. Azt is kiemelte, hogy az RNBO augusztusi határozatának nyilvánosságra hozott részében az Ukrajna elleni lehetséges agresszióval indokolták a gazdasági intézkedést.
“A sorok között olvasva kiderül, hogy az RNBO épp Oroszországot tartja ilyen agresszornak” – írta az orosz lap kommentátora.
Muhin úgy vélte, hogy Ukrajna nem békélt meg a Krím és a Donyec-medence elvesztésével, és megkezdte a komoly felkészülést egy új háborúra, a szeparatisták által elfoglalt területeinek felszabadítására. Szerinte Porosenkónak a tűzszünetre nem azért van szüksége, hogy civilizált módon oldja meg a Donyec-medence és Luhanszk-megye problémáit, hanem arra, hogy levegőhöz jusson az újabb ütközetekre való felkészülésben.
Így véli Eduard Rogyukov, az orosz katonai tudományos akadémia levelező tagja is, aki a lapban kifejtette, hogy az ukrán vezetés döntő katonai lépésekre készül. A hadtudós ugyanakkor nem számít a közeljövőben nagyszabású fegyveres összecsapásokra. Úgy vélte, hogy jövő tavasszal, amikorra Porosenko végrehajtja a hadsereg korszerűsítését és katonai célokra átirányítja a gazdaság működését, nagyon is lehetséges “a délkelet-ukrajnai mészárlás” felújítása.
A Nyezaviszimaja Gazeta kommentátora attól tart, hogy a teljes orosz-ukrán határon keresztüli gyalogos és közúti forgalom csütörtökön bejelentett betiltását a vasúton és légi úton való határátlépés leállítása követheti.
www.ng.ru/cis/2014-09-26/1_poroshenko.html

Scroll To Top