Tíz hónapja négymillió felett van a foglalkoztatottak száma

 Tíz hónapja tartósan négymillió felett van a foglalkoztatotti létszám Magyarországon, emellett 7,6 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta – jelentette ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szakképzésért és munkaerőpiacért felelős államtitkára a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Jánkmajtison pénteken.

Czomba Sándor – utalva a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közölt jelentésére – elmondta, ezekkel a foglalkoztatottsági adatokkal Magyarország az Európai Unióban “a hátsó élbolyból a középmezőnybe” lépett előre.
“Ez egy óriási dolog, már nem a görögökkel, a spanyolokkal, vagy az olaszokkal versenyzünk az utolsó helyekért” – fogalmazott Czomba Sándor.
Az államtitkár hangsúlyozta, az újonnan csatlakozó tagállamok közül egyedül Magyarország volt képes arra, hogy a gazdasági válság előtti időszak foglalkoztatási adatait produkálja.
Czomba Sándor a helyi Agricolae Kft. logisztikai beruházásának átadásán a KSH adatairól szólva kiemelte, 32 ezerrel több 25 év alatti fiatal dolgozik most, mint egy évvel korábban. Június-augusztusban összesen 4 millió 158 ezer volt a foglalkoztatottak száma, ami 4,5 százalékkal, 177 ezerrel több, mint az előző év azonos időszakában.
A növekményből 170 ezer munkahely gyakorlatilag a versenyszférában valósult meg, és ez a lényeg – fogalmazott az államtitkár. Hozzátette, a foglalkoztatottak döntő többsége a feldolgozóipar, a kereskedelem, a vendéglátás, a mezőgazdaság és az építőipar területén helyezkedett el.
“Alakul a dolog, de messze nem tartunk ott, ahol szeretnénk” – értékelt a szakpolitikus megjegyezve, aki évek óta munkanélküli, annak 100 százalékos a munkanélküliség Magyarországon, mert egyszerűen nem talál munkalehetőséget.
Ezért fontos, hogy azokban a térségekben, ahol nagy a baj, “hozzuk oda a munkahelyet” – tette hozzá Czomba Sándor.
A KSH pénteken közölte, hogy június-augusztusban 7,6 százalékos volt a munkanélküliségi ráta, 2,3 százalékponttal alacsonyabb, mint egy évvel korábban.
A Nemzeti Munkaügyi Hivatal adminisztratív adatai szerint 2014. augusztus végén 401,5 ezer fő volt a nyilvántartott álláskeresők létszáma, ez 18,4 százalékos mérséklődést jelent 2013 augusztusához képest.(MTI)

Scroll To Top