Ukrán válság: Odesszában eladták ukránpárti tüntetők adatait a szakadároknak

Odesszát további erőszakcselekmények fenyegetik, mert illetékesek “eladták” az oroszbarát szakadároknak olyan emberek adatait, akik május 2-án Ukrajna egysége mellett tüntettek a városban – közölte hétfőn Anatolij Bojko, az Ukrán Választók Bizottsága (KVU) nevű szervezet Odessza megyei csoportjának elnöke.

Az Ukrán Válság Médiaközpontjában tartott sajtótájékoztatóján Bojko elmondta, nem tudni, hogy rendőrök vagy orvosok adták-e ki azon ukránpárti tüntetők személyi adatait, akik a városban lezajlott véres összecsapások nyomán fordultak a helyi kórházakhoz orvosi segítségért. Mindenesetre az internetes közösségi oldalakon konkrét neveket, lakcímeket feltüntető felhívások jelentek meg, hogy kiken kell bosszút állni a május 2-án felgyújtott odesszai szakszervezeti székházban megégett 42 áldozatért.
“A város a terror küszöbéhez érkezett, de a belügyi hatóságok nem tesznek hatékony lépéseket ez ellen” – fogalmazott a KVU képviselője, aki szerint a május 2-i odesszai tragédia a rendvédelmi szervek árulásának következménye.
Bojko emlékeztetett rá, hogy a város közvéleménye, az Európa-párti tüntetők két hónapja egyfolytában arra igyekeztek felhívni Ukrajna és Arszen Avakov belügyminiszter figyelmét, hogy le kell váltani Petro Lucjuk rendőrparancsnokot (időközben menesztették posztjáról). Bojko egyben arra szólított, hogy mindenkit vonjanak felelősségre, aki felelős a múlt pénteki, ukránpárti és oroszbarát tüntetők közötti összecsapásokért, amelyekben 46-an életüket vesztették, 217-en megsebesültek, közülük 27-en súlyosan.
Ukrán hírportálokra felkerült beszámolók arról tanúskodnak, hogy az odesszai rendőrség nem avatkozott be az oroszbarát szakadárok és az ukrán egység megőrzéséért tüntetők közt kibontakozott összecsapásba, a biztonsági szervek vezetői órákon át tanácskoztak arról, hogy mi tévők legyenek, sok rendőr pedig megtagadta, hogy részt vegyen az oroszbarát tüntetők elleni bevetésben. Megjelent egy olyan felvétel is az interneten, amelyen látszik, hogy oroszbarát fegyveresek a tétlen rendőrsorfal mögül géppisztollyal lövik az ukránpárti tüntetőket.
Közben hétfőn Odesszában szűk családi körben eltemették a múlt pénteki összecsapások öt áldozatát, mivel azok családjai, az esetleges provokációk megelőzése végett, titokban akarták tartani a szertartások helyét.
Sajtójelentés szerint jelenleg Odesszában a május 2-i tüntetések 80 sérültjét ápolják kórházban, 26-uknak még mindig nagyon súlyos az állapota. Két sérült fiatalkorúnak – akik közül az egyiket lőtt sebbel szállították be – az orvosok szerint nagyon csekélyek a túlélési esélyei.
Az odesszai összecsapások sérültjeit hétfőn a kórházban felkereste Natalija Korolevszka volt ukrán szociális miniszter, a Szociális Védelmi Intézet alapító vezetője, aki bejelentette, hogy minden rászorulónak támogatást nyújtanak, függetlenül attól, hogy melyik oldalon állt. Elmondása szerint az általa irányított intézet első nagyszabású szociális projektje Odesszában indul a múlt pénteki összecsapások sérültjeinek nyújtott, személyre szóló segítségnyújtással. A korábbi kijevi kormány minisztere egyúttal arra szólította az Odesszában egymással szembenálló feleket, hogy fékezzék meg indulataikat, mert – mint fogalmazott – a polgárháború mindenkit pusztulásba, “a semmibe visz”.
Vasárnap Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök is megígérte, hogy az ukrán kormány forrásokat talál arra, hogy támogatást nyújtson az odesszai összecsapások sérültjeinek és az áldozatok családjainak.(MTI)

Scroll To Top