Ukrán válság – Nagyon komoly lépéssorozatot válthat ki ha a Krímben megtartják az elszakadásáról szóló népszavazást

Az Egyesült Államok és az Európai Unió nagyon komoly lépések sorozatával fog válaszolni Oroszországnak, ha az Ukrajnához tartozó Krímben vasárnap megtartják a félsziget elszakadásáról szóló népszavazást – figyelmeztetett csütörtöki szenátusi meghallgatásán John Kerry amerikai külügyminiszter

Kerry reményét fejezte ki, hogy ezeket, a szankciókat is magukban foglaló ellenlépéseket el lehet majd kerülni a Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel Londonban pénteken tartandó tárgyalása eredményeképpen.
“Lesz egy válasz magára a referendumra is. Továbbá, ha nem lesz jele (az orosz kompromisszumkészségnek), hétfőn nagyon komoly lépések sorozata indul majd Európában és itt is” – mondta az amerikai diplomácia vezetője.
A krími népszavazás az Egyesült Államok és az EU álláspontja szerint egyaránt megsérti a nemzeti jogot és a nemzetközi jogot.
“Remélem, tudatára ébrednek annak, hogy a nemzetközi közösség egysége tényleg erős” – tette hozzá.
Elmondta, hogy a meghallgatás előtt beszélt Lavrovval és reményét fejezte ki, hogy a józan ész felülkerekedik majd a konfliktusban. Kerry kijelentette: annak érdekében fog nyomást gyakorolni az orosz külügyminiszterre, hogy Moszkva fogadjon el egy olyan megoldást, amely nem megy el a Krím teljes annektálásáig, de nem fejtette ki részletesen ezt az elképzelést.
Az amerikai külügyminiszter szerint arra az eshetőségre is vannak tervek, ha az orosz csapatok tovább terjeszkednének Kelet-Ukrajnában, és reményét fejezte ki, hogy ezt el lehet majd kerülni. Kerry szerint jelenleg mintegy 20 ezer orosz katona tartózkodik a Krímben, e csapatoknak azonban nincsenek meg az eszközeik az egész Ukrajna elfoglalásához.
Ismételten hangsúlyozta, hogy Moszkvának tiszteletben kell tartania Ukrajna szuverenitását, függetlenségét és területi épségét.(MTI)

Scroll To Top