Ukrán válság: Moszkva nemzetközi nyomásgyakorlást sürget Kijevre

Moszkva szerint sürgős nemzetközi nyomásgyakorlásra van szükség annak érdekében, hogy a kijevi hatalom beszüntesse “bűnös irányvonalát”.

Grigorij Karaszin orosz külügyminiszter-helyettes vasárnap nyilatkozott Moszkvában. “Az államfő és a külügyminiszter is folyamatos kapcsolatban állnak nemzetközi partereikkel, megvitatják az ukrán földön zajló tragédiát és azon vannak, hogy kezelni tudják ezt a nehéz helyzetet” – közölte.
Karaszin azt hangsúlyozta, el kell érni, hogy a kijevi hatalom betartsa az ukrán válság megoldását célzó valamennyi korábbi megállapodást: a Viktor Janukovics megbuktatott államfő és az ukrán ellenzéki vezetők által február 21-én aláírt egyezséget, valamint a Genfben április 17-én Ukrajna, Oroszország, az Egyesült Államok és az Európai Unió képviselői által elfogadott megállapodást.
Az orosz külügyminiszter-helyettes megengedhetetlennek nevezte, hogy “folytatódnak az erőszakos megtorló akciók Délkelet-Ukrajnában, és büntetlenül ténykednek a radikális nacionalisták az ország déli részén”.
Időközben az orosz külügyminisztérium is közleményt adott ki, amelyben azt sürgette, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ), valamint az Európa Tanács (ET) illetékes intézményei pártatlanul értékeljék az ukrajnai eseményeket. Moszkva szerint “Nyugaton tényleges információs blokád működik és még az EBESZ köreiben sem  tudják, hogy jelenleg Ukrajnában vér folyik és a csapatok fegyvertelen emberekre lőnek” – áll az orosz külügyi közleményben.
Irina Jarovaja, az orosz parlament alsóházának biztonsági bizottsági elnöke a dél-ukrajnai Odesszában  pénteken történt tragédia teljes körű kivizsgálását és a felelősök lehető legszigorúbb megbüntetését követelte. A kormányzó Egységes Oroszország párt politikusa szerint újra bebizonyosodott, hogy a “kijevi junta nem csak képtelen megvédeni a délkelet-ukrajnai lakosságot a Jobboldali Szektor radikálisainak fasiszta cselekedeteitől, hanem ténylegesen irányítja azokat, hogy megfélemlítse a föderalizáció híveit”.(MTI3)

Scroll To Top