Ukrán válság: Jacenyuk az odesszai eseményei kivizsgálására utasította a főügyészséget

A két nappal ezelőtti odesszai tragédia felelőseinek kézre kerítésére utasította a főügyészséget vasárnap Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök, aki a helyszínen, a dél-ukrajnai városban tájékozódott a negyvennél több halálos áldozatot követelő incidensről.

A kijevi média szerint Jacenyuk Odesszában találkozott a város vezetőivel, a helyi társadalmi, politikai, gazdasági és kulturális élet képviselőivel. Azt hangoztatta, hogy az odesszai események nemcsak a város, hanem egész Ukrajna számára tragédiával érnek fel. Az áldozatokat szerinte provokálták, jól szervezett akciónak lettek az elszenvedői.
Jacenyuk közölte, azt kérte az odesszai tragédia körülményeit vizsgáló ügyészségtől, hogy az ügyet adja át az ukrajnai főügyészség központi nyomozó hivatalának. Úgy fogalmazott, hogy meg kell találni az odesszai események “főkolomposait és szervezőit, mindenkit, aki orosz irányítással halálos támadást indított Ukrajna és Odessza ellen”. Meg kell vizsgálni továbbá a helyi rendőrség vezetőinek felelősségét – mondta Jacenyuk, aki szerint amennyiben tették volna a dolgukat az odesszai rendfenntartó szervek, már felszámoltak volna minden terrorcsoportot. A miniszterelnök szerint már vasárnap megkezdődnek a személycserék a helyi belügyi szerveknél.
Kijev-párti és oroszbarát fegyveresek közötti összecsapásban és az odesszai szakszervezeti székházban kitört tűzvészben pénteken 46 ember halt meg, és több mint 200-an megsebesültek, többségük az oroszbarát félhez tartozott.
Az ukrán főügyészség vasárnap arra figyelmeztette közleményében a délkelet-ukrajnai térség lakóit, hogy ne engedjenek a zavargásokat szító emberek és “fegyveres diverzánsok” provokációinak, tartózkodjanak az ilyen megmozdulásokban való részvételtől. Arra hívta fel a figyelmüket, hogy az ilyen esetek veszélyeztetik Ukrajna alkotmányos rendjét, területi épségét és a közbiztonságát, és akár 15 év szabadságvesztés is kiszabható értük, a résztvevőket pedig bűntársként fogják kezelni a hatóságok.(MTI)

http://www.unian.ua/politics/914350-gpu-nagadue-ukrajintsyam-pro-kriminalnu-vidpovidalnist-za-spivpratsyu-z-teroristami.html
http://www.pravda.com.ua/news/2014/05/4/7024314/

Scroll To Top