Ukrán válság – Leminősítésre jelölte Oroszország adósosztályzatát az S&P

Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta Oroszország közepes befektetői államadós-besorolásának kilátását csütörtökön a Standard & Poor’s.

A nemzetközi hitelminősítő a lépéshez fűzött londoni elemzésében azzal a véleményével indokolta a döntést, hogy a Krím annektálása nyomán megnövekedett geopolitikai kockázatok, valamint az amerikai és az EU-szankciók kilátása visszafoghatja az oroszországi befektetéseket, gyorsuló tőkekivonást eredményezhet, és összességében tovább gyengítheti az orosz gazdaság máris romló teljesítményét.
A Standard & Poor’s egyelőre megerősítette a devizában és hazai valutában fennálló orosz szuverén adósságkötelezettségek egyaránt “BBB/A-2” szintű osztályzatát. Közölte ugyanakkor: az osztályzati kilátás negatívra rontása nyomán legalább egy a háromhoz az esélye annak, hogy felülvizsgálja Oroszország hitelképességi megítélését, és ennek nyomán a következő 24 hónapban leminősítheti az orosz adósbesorolást.
A Standard & Poor’s szerint az ukrajnai válság nyomán romló geopolitikai helyzet máris negatív hatást gyakorol az orosz gazdaság teljesítményére.
A hitelminősítő közölte: becslése szerint az idei első negyedévben 60 milliárd dolláros nettó tőkekiáramlás várható az orosz gazdaságból; ez megfelelne a tavalyi egész évi nettó tőkekivonásnak.
Az S&P ennek alapján rontotta az orosz hazai össztermék (GDP) növekedési ütemére adott előrejelzését. A cég felülvizsgált várakozása szerint az orosz gazdaság teljesítménye az idén 1,2 százalékkal, jövőre 2,2 százalékkal növekszik. Az S&P eddigi előrejelzésében 2,2 százalékos idei és 3,0 százalékos jövő évi ütem szerepelt.
A cég csütörtöki elemzése szerint az új prognózisokra is jelentős lefelé mutató kockázatok hatnak, és megvan az esélye a jóval 1 százalék alatti idei orosz gazdasági növekedésnek is a geopolitikai feszültség elhúzódása esetén.
Más nagy londoni házak ennél is borúlátóbb előrejelzéseket adtak a tőkemenekítés várható mértékére és az orosz gazdaság teljesítményére, nem zárva ki az időleges technikai recessziót sem.
Az egyik legnagyobb citybeli gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics közgazdászai e héten összeállított elemzésükben közölték: számításaik szerint ha a tőkemenekítés a jelenlegi ütemben folytatódik, akkor az orosz gazdaságból kivont tőke nettó értéke elérheti a 70 milliárd dollárt – az éves orosz GDP 3,2 százalékát – az idei első negyedévben.
A cég szerint a tőkemenekítés a reálgazdaságban hamarosan éreztetni fogja hatásait, ahogy a bankközi kamatok emelkedése elkezd átszűrődni a háztartási és az üzleti szektor hitelkondícióiba. Az orosz gazdaság már most is rendkívül gyenge lábakon áll, és az ukrajnai válság miatt meredeken gyorsuló tőkekivonás hatásai az idén technikai recesszióba sodorhatják Oroszországot – jósolták a Capital Economics londoni elemzői.
A Morgan Stanley bankcsoport közgazdászai e héten ismertetett új prognózisukban közölték: az eddig becslésükben szereplő 2,5 százalék helyett most már csak 0,8 százalékos növekedést várnak az orosz gazdaságban 2014 egészében. A meredek negatív felülvizsgálatot a ház szerint elsősorban az ukrajnai válság miatt a hazai fogyasztásra ható “biztonsági sokk” indokolja.
A Morgan Stanley szakértői az idei első negyedévben 0,8 százalékos visszaesést, a másodikban stagnálást várnak az orosz gazdaságban negyedéves összevetésben. A ház szerint ennek alapján Oroszország “veszélyesen közel került a recesszióhoz”.
Az általánosan elfogadott közgazdaságtani meghatározás alapján akkor kerül recesszióba egy gazdaság, ha két egymást követő negyedévben csökken a GDP-érték.
A Standard & Poor’s az orosz osztályzati kilátás csütörtöki rontásához fűzött elemzésében közölte: véleménye szerint érdemi a kockázata annak, hogy az orosz-ukrán konfliktus átterjed a Krímről más térségekre is, és Kelet-Ukrajna városaiban erőszakcselekmények robbanhatnak ki az Oroszország-párti és az oroszellenes erők között. Ha a helyzet tovább romlik, az székesebb körű szankciókat eredményezhet, amelyek már kereskedelmi korlátozásokat is tartalmazhatnak, és ezek még inkább kikezdhetik az orosz gazdaság növekedési kilátásait – áll az S&P elemzésében.
A hitelminősítő szerint ugyanakkor a szankcióknak – különösen azoknak, amelyeket az EU-országok róhatnak ki – korlátokat szabhatnak Európa kereskedelmi és energiaellátási érdekei.
Oroszországra a három nagy nemzetközi hitelminősítő jelenleg közepes befektetési ajánlású szuverén devizaadós-osztályzatokat tart érvényben. A Moody’s Investors Service orosz adóskockázati besorolása “Baa1”, a Standard & Poor’s és a Fitch Ratings ennél egy fokozattal gyengébb, de szintén befektetési ajánlású “BBB” osztályzattal tartja nyilván az orosz szuverén devizaadósság-állományt.(MTI)

Scroll To Top