Ukrán válság – Klaus szerint az ukrajnai konfliktust a Nyugat provokálta ki

Ukrajna csak áldozat, mert az ottani konfliktust lényegében a Nyugat provokálta ki – állította Václav Klaus volt cseh köztársasági elnök kedden egy prágai vitafórumon.

“A felkelést a Majdanon kiprovokálták, nem lehet szó semmiféle forradalomról. Ukrajna áldozat volt, kihasználták egy újabb kelet-nyugati konfrontációra. Azért, mert egy törékeny és könnyen sebezhető országról van szó, könnyű volt egy bizonyos irányba taszítani és kiváltani a konfliktust. A szél Nyugatról fújt” – jelentette ki Václav Klaus az általa alapított Václav Klaus Intézet vitafórumán.
“Az intézet azért kapcsolódott be a vitába, mert a nyugati és a cseh sajtó egyoldalú, és brutálisan csak az amerikai érdekeket védi” – indokolta a vitafórum megrendezését Jirí Weigl, Klaus egykori kancellárja, az intézet igazgatója.
“Egyoldalú propaganda tanúi vagyunk, ez nem párbeszéd” – jegyezte meg Klaus, akinek oroszbarátsága közismert.
A volt cseh államfő szerint az ukrajnai konfliktust a felek párbeszédével kellene megoldani. Klaus úgy véli, hogy ehhez nincs szükség külföldi közvetítőkre. Példaként a volt Csehszlovákia kettéosztását hozta fel.
“Én ezt nem akartam, de tudtam: abszolút követelmény, hogy ez az akció fájdalommentes és baráti legyen. Ha külföldi tanácsadókat engedtünk volna hozzánk, akkor itt is úgy lőttünk volna egymásra, mint Jugoszláviában” – jegyezte meg Klaus.
“El tudom képzelni, hogy Ukrajna számára is jobb lenne a kettéválás” – szögezte le a volt államfő.
Hangsúlyozta: Ukrajnában olyan konfliktusról van szó, amelyikben az egyik félnek sem szabad túlnyernie magát, hanem a lehetőségek szerint kompromisszumos megoldást kell találni.(MTI)

Scroll To Top