Orgoványi takarék – Legkésőbb a jövő héten megérkeznek a nyugdíjak

A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság várhatóan július 10-én indítja a nyugdíjak utalását az orgoványi takarékszövetkezetnél számlát vezető nyugdíjasoknak, így legkésőbb a jövő hét első felében megérkeznek az ellátások az érintettek részére – ezt a Magyar Államkincstár közölte kedden az MTI-vel a nyugdíjfolyósító tájékoztatására hivatkozva.

A nyugdíjfolyósító igazgatója hétfőn közölte, hogy postán utalják a havi nyugdíjat az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet nyugdíjas ügyfelei számára a bejelentett folyósítási lakcímre, miután a takarékszövetkezet működési engedélyét visszavonta a Magyar Nemzeti Bank.
A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság számításai szerint mintegy 2800 ügyfelüket érintik az orgoványi takarékszövetkezettel kapcsolatos eljárások.
A Magyar Nemzeti Bank július 4-én közölte, hogy visszavonta az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet engedélyét, miután a betétesek biztonsága érdekében a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) kizárta az integrációs rendszerből az orgoványi takarékszövetkezetet. A jegybank ezzel párhuzamosan 2014. július 4-étől felügyeleti biztosok kirendeléséről is döntött, illetve a rendezett kártalanítás érdekében betét- és forráskifizetési tilalmat rendelt el.
Az ügyfeleit és a felügyeletet egyaránt megtévesztő társaság betéteseinek kártalanítása augusztus elején megtörténhet a 31 millió forintot meg nem haladó megtakarítások esetében – közölte kedden az MTI-vel Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség Magyar Fejlesztési Bankot érintő kormányzati döntésekért, a Magyar Posta felügyeletéért és a takarékszövetkezetek integrációjáért felelős államtitkára. Az adóhatóság méltányosan jár majd el azokkal a számlatulajdonosokkal, akik a történtek miatt nem tudnak eleget tenni adófizetési kötelezettségüknek.
A tervek szerint az érintettek a jelenlegi egymillió forintos értékhatár felett is vehetnek majd fel pénzt a postákon. A Takarékbank vizsgálja annak a lehetőségét, hogy miként nyújthat rendkívül kedvezményes, áthidaló pénzügyi megoldást azoknak a rászorulóknak, akik ezzel a szolgáltatással élni kívánnak – közölte Németh Lászlóné.
Az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet mintegy 28 ezer betétessel rendelkezik, működési területe Bács-Kiskun megye egy régióját öleli fel.(MTI)

Scroll To Top