Ukrán válság – Kijev: a szakadárok lelőttek két ukrán vadászgépet

Az ukrán “terrorellenes erők” tájékoztatása szerint oroszbarát szakadárok lelőttek szerdán két Szu-25-ös ukrán vadászgépet Kelet-Ukrajnában.

A “terrorellenes művelet” sajtóközpontja Facebook-oldalán azt közölte, hogy a szeparatisták légvédelmi rakétákkal lőtték le a két gépet a Donyeck megyei Dmitrivka település térségében.
A szakadárok az ukrán légierő négy vadászgépből álló kötelékét támadták meg. A harci gépeket – amelyek az államhatárt védő szárazföldi erőknek nyújtanak légi támogatást – feladatuk sikeres végrehajtása után érte a támadás. Két gép lezuhant, a pilóták a sajtóközpont közleménye szerint katapultáltak.
Olekszij Dmitraskovszkij, a “terrorellenes műveletben” részt vevő erők szóvivője korábban már telefonon megerősítette ukrán újságíróknak, hogy az orosz határ közelében valóban lelőttek két ukrán vadászgépet. A hírt később Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője is megerősítette.
A védelmi minisztériumban azt közölték, hogy az előzetes értesülések szerint a pilótáknak “valószínűleg” sikerült katapultálniuk. Hozzátették, hogy olyan területen érhettek földet, amelyet szakadár fegyveresek tartanak ellenőrzésük alatt.
Jelenleg különleges alakulat kutat a térségben a pilóták után.
A múlt héten az ukrán légierő egy Szu-25-ös vadászgépét és egy An-26-os katonai szállítógépét lőtték le.
Kijev szerint a Szu-25-öst, amely Ukrajna légterében hajtott végre feladatot, egy orosz harci gép lőtte le. A lezuhant gép pilótájának sikerült katapultálnia, így sértetlenül túlélte a támadást. Megtalálták és biztonságos helyre szállították.
Az ukrán katonáknak élelmiszert és ivóvizet szállító An-26-ost múlt hétfőn érte találat, Kijev állítása szerint orosz területről. A lezuhant gépen nyolcan voltak, közülük négyen menekültek meg, ketten életüket vesztették, két további személynek pedig nyoma veszett.(MTI)

Scroll To Top