Ukrán válság – Hiába van tűzszünet, négy ukrán katona halt meg a életbe lépése óta

A kelet-ukrajnai tűzszünet múlt pénteki életbe lépése óta az ukrán fegyveres erők négy katonája esett el és 29 sebesült meg – közölte a védelmi minisztérium egyik tisztségviselője keddi kijevi sajtótájékoztatóján.

Vitalij Andronatyij, a tárca katonai orvosi osztályának vezetője beszámolt továbbá arról, hogy az oroszbarát kelet-ukrajnai szeparatisták ellen indított “terrorellenes” hadműveletben részt vevők közül jelenleg összesen 1173-at kezelnek kórházban.
Később Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője sajtótájékoztatóján már öt elesett katonáról és 33 sebesültről beszélt. Szavai szerint az elmúlt 24 óra alatt az ukrán fegyveres erők nem szenvedtek el veszteséget, a “terrorellenes” erők öt tagja az azt megelőző három és fél napban vesztette életét.
Hangsúlyozta, hogy ez összesített hivatalos adat, az összes tárcától származik, amely erőket biztosít a “terrorellenes” művelethez. A Nemzeti Gárda és az önkéntes alakulatok a belügyminisztérium, és nem a védelmi tárca alá tartoznak.
Közben a donyecki városi tanács közölte, hogy az éjjel a szeparatisták ismét lőtték a megyeközpont egyik kerületét, ahol több épületben, köztük egy bentlakásos iskolában károk keletkeztek. A városvezetés értesülése szerint repesztalálat ért egy civil nőt, akit kórházba kellett szállítani.
Donyeckben nem működik 44 elektromos transzformátor-alállomás, a gázszolgáltatás több mint kétezer lakásban szünetel. A megyében 134 településen nincs áram.
Dmitro Timcsuk, a kelet-ukrajnai harcokat figyelemmel kísérő katonai szakértő kedd reggel a Facebookon azt írta, hogy a donyecki szakadárok a tűzszüneti megállapodást súlyosan megsértve nehézfegyverzettel is lövik az ukrán fegyveres erők állásait. A szakértő értesülései szerint a donyecki repülőteret négyszer lőtték, kétszer gránátvetőkkel, kétszer pedig Grad rakéta-sorozatvetőkkel. Gránátvetőkkel támadták a kormányerőket a Donyeck megyei Debalceve településnél is, valamint kézi fegyvereket használva megpróbálták elfoglalni a hadsereg egyik állását a Donyecktől délre fekvő Rodnikove település közelében. A támadást az ukrán katonák visszaverték.
Timcsuk azt állítja, hogy az ukrán katonák csak akkor lőnek, ha támadás éri őket.(MTI)

Scroll To Top