Ukrán válság: Fegyveresek elfoglalták a délkelet-ukrajnai Amvroszijivka városi tanácsát

Mintegy harminc fegyveres elfoglalta csütörtökön a délkelet-ukrajnai Amvroszijivka település városi tanácsát – jelentette az Unian ukrán hírügynökség.

A híradás szerint a gépkocsikkal érkező, automata fegyverekkel felszerelkezett “terroristák” betörték az ünnepnapon zárva tartó épület kapuját, majd kisvártatva kitűzték az épület tetejére az egyoldalúan kikiáltott “donyecki népköztársaság” lobogóját.
A támadók ezután a Donyeck megyei kisváros elöljárójának, Ihor Szkljarovnak a lakásához hajtottak, magukkal hurcolták, majd a városi tanács épületében egy lemondó nyilatkozat aláírására kényszerítették.
Az oroszbarát szakadár fegyveresek közben azt is elmondták, hogy Amvroszijivka főterén még a nap folyamán meg akarják választani a Donyecktől mintegy 50 kilométerre délkeletre fekvő település “népi polgármesterét”.
Az elmúlt hetekben Kelet-Ukrajna számos városában hajtottak végre hasonló fegyveres épületfoglalásokat a szakadár oroszbarát erők, amelyeknek akcióit az új ukrán kormány szerint az orosz titkosszolgálatok koordinálják. A fegyveresek erőszakkal lemondatják az adott település vezetőit, s a keleti és déli megyék státusáról tartandó népszavazást követelnek. Donyeck megyében május 11-ére írták ki a régió függetlenségéről tartandó népszavazást.
Az Unian hírügynökség jelentésében megjegyzi, hogy csütörtökre virradóra a Donyeck megyei Kosztyantinyivka városában orosz “terroristák” foglyul ejtették a Szvoboda nevű ukrán nacionalista párt helyi szervezetének vezetőjét, Artem Popikot.
Az ukrán belügyminisztérium korábban arról számolt be, hogy a belügyi erők az éjjel Krasznoarmijszk városánál (Donyecktől mintegy 50 kilométerre északnyugatra) felszámolták az oroszbarát szeparatisták egy önkényesen felállított közúti ellenőrző pontját. A belügyi akcióban senki sem sebesült meg.
A kommandósok a magukat a “donyecki népköztársaság” híveinek nevező szakadároktól Kalasnyikov géppisztolyokat, késeket és baseballütőket vettek el, a szakadárokat pedig őrizetbe vették, és átadták a Dnyipropetrovszk megyei igazságügyi szerveknek – közölte az ukrán belügyi tárca.(MTI)
http://www.unian.net/politics/913744-terroristyi-zahvatili-gorsovet-v-amvrosievke.html#ad-image-0
http://www.pravda.com.ua/rus/news/2014/05/1/7024093/

Scroll To Top