Ukrajnának több mint 10 év kell, hogy felkészüljön az EU-tagságra - Gazdasagportal.hu

Ukrajnának több mint 10 év kell, hogy felkészüljön az EU-tagságra

A lengyel elnök szerint Ukrajnának több mint tíz évre van szüksége ahhoz, hogy felkészüljön az esetleges EU-tagságra.

Bronislaw Komorowski erről csütörtökön a PAP lengyel hírügynökségnek beszélt Ukrajna uniós tagságának lehetőségét értékelve.
Kijelentette, hogy Lengyelország érdekelt az Európai Unió nyitott jellegének fenntartásában, és természetesen szeretné támogatni Ukrajna európai perspektíváját is, ám jelenleg Kijev esetében csak a társulási szerződés aláírásának van realitása, az uniós tagságnak nem.
Komorowski emlékeztetett arra, hogy Lengyelország csak nagy nehézségek árán tudott csatlakozni az unióhoz, ahol egyáltalán nem látták szívesen. Lengyelország ennek ellenére “beverekedte magát” az EU-ba és a NATO-ba – mondta.
Az uniós csatlakozásért Varsónak 15 évet kellett dolgoznia. “Nem látok egyetlen okot sem arra, hogy más országoknak ezt csak úgy – varázsütésre – egy-két év alatt el kellene érniük” – vélekedett.
Bronislaw Komorowski azt mondta, Lengyelország arra fog törekedni, hogy az EU hívja meg Ukrajnát, de mindenekelőtt azon lesz, hogy Ukrajna legyen kész a tagságra, hogy tudjon profitálni abból. “Ez bizonyosan nem egy-két, de még csak nem is öt-tíz év kérdése” – vélte Komorowski.(MTI)

http://www.prezydent.pl/aktualnosci/wypowiedzi-prezydenta/wywiady/art,287,polska-moze-siegac-po-najwyzsze-funkcje-w-ue.html#drukuj

Scroll To Top