Ukrán válság – Brit nagykövet: nem lenne szabad megtartani a krími népszavazást

Nem lenne szabad megrendezni vasárnap a népszavazást a Krím félsziget sorsáról, a referendum ugyanis törvénytelen és alkotmányellenes – írta Jonathan Knott budapesti brit nagykövet az MTI-nek pénteken küldött közleményében.

A diplomata kiemelte: vasárnap a Krím félsziget lakosai “két rossz közül választhatnak: vagy alávetik magukat Oroszországnak, vagy a +függetlenségre+ szavaznak”. Semmi sem garantálja, hogy Oroszország tiszteletben tartja majd a Krím félsziget szuverenitását és függetlenségét, ahogyan korábban is semmibe vette Ukrajna függetlenségét és területi épségét – tette hozzá.
A nagykövet hangsúlyozta: kétségtelen, hogy a szavazás – bármilyen is eredményt hozzon is – törvénytelen és alkotmányellenes. Az ukrán alkotmány egyértelmű: népszavazást csak az ukrán parlament írhat ki, hárommillió állampolgár kezdeményezésére, és Ukrajna teljes lakosságának részt kell vennie benne. Jelenleg egyik feltétel sem teljesül – közölte.
Jonathan Knott szerint a referendum azért is törvénytelen, mert közben “felfegyverzett orosz katonák tartják megszállás alatt az egész régiót”.
Ilyen horderejű kérdésről csak szabad és tisztességes népszavazással lehet határozni, a vasárnapi krími referendum azonban nem lesz az – vélekedett.
A brit nagykövet kiemelte: “az elmúlt két évtizedben azért dolgoztunk, hogy ne kelljen többé hidegháborús feszültségben és bizalmatlanságban élnünk. Azért, hogy elismerhessük: Oroszország erős szereplő a nemzetközi színtéren, a népek jólétének egyik letéteményese.” A nemzetközi közösség szervezetek és egyezmények egész hálózatát hozta létre azért, hogy a múlt összetűzései ne ismétlődjenek meg, és a vitákat békésen lehessen rendezni – magyarázta.
A diplomata emlékeztetett: az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) is megállapította, hogy a krími népszavazás törvénytelen lesz, ezért nem küld választási megfigyelőket sem.
Jonathan Knott úgy véli, még mindig nem késő, hogy a békés, diplomáciai megoldás érdekében Oroszország felvegye a kapcsolatot a nemzetközi szervezetekkel. Vlagyimir Putyin orosz elnöknek élnie kell a hatalmával, véget kell vetnie a válságnak.
Első lépésként Moszkvának nem lenne szabad legitimálnia a vasárnapi népszavazás eredményét – írta a nagykövet. Hozzáfűzte: a nemzetközi közösség nem fogja elismerni a referendum eredményét.(MTI)

Scroll To Top