Ukrán válság – Biden: Ukrajna a túlélésért küzd - Gazdasagportal.hu

Ukrán válság – Biden: Ukrajna a túlélésért küzd

Ukrajna a túlélésért küzd, az Egyesült Államoknak és az Európai Unió egészének pedig ki kell állnia Kijev mellett – jelentette ki pénteken Brüsszelben Joe Biden amerikai alelnök.

Az amerikai politikus felrótta, hogy Oroszország tovább mélyíti a válságot, zsoldosokat, jelzés nélküli “kis zöld emberkéket” és harckocsikat küld Ukrajnába, Vlagyimir Putyin pedig teljes mértékben figyelmen hagy minden megállapodást, amelyet országa kötött, és amelyeket nem is olyan rég ő maga is aláírt.
“Az Egyesült Államoknak és Európának most határozottan össze kell tartania. Nem szabad megengedni, hogy Oroszország átrajzolja Európa térképét” – hangoztatta Joe Biden.
Az amerikai alelnök méltatta a kijevi vezetést, mondván, Porosenko elnök és Jacenyuk kormányfő minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy a fegyveres támadás dacára folytassák a reformokat.
Biden az erőszakos szélsőségesek erősödéséről és az általuk jelentette veszélyről is beszélt, utalva a tavalyi brüsszeli és a januári párizsi terrortámadásra, és kijelentette: Amerika osztozik a felháborodásban, és elkötelezett a terrorizmus elleni együttműködés mellett. Beszélt az Iszlám Állam elleni gobális koalícióról is, amely folyamatosan gyengíti a terrorszervezetet, igyekszik elzárni finanszírozási forrásait, valamint elejét venni a szélsőségesek sorai közé álló külföldiek szabad mozgásának, ami Európa számára is komoly gondot jelent.
“Nem hagyhatjuk, hogy megváltoztassák az életmódunkat” – szögezte le az alelnök.
Donald Tusk emlékeztetett, hogy jelenleg sokkal drámaibb a helyzet, mint amikor csaknem egy évvel ezelőtt még lengyel kormányfőként találkozott Bidennel. A lengyel politikus szerint napról napra romlik a helyzet, az EU-nak és a Egyesült Államoknak vállt vállnak vetve kell cselekednie, és lépéseiket összehangolva mindaddig fenn kell tartaniuk a Moszkvára nehezedő nyomást, ameddig csak szükséges.
“Az agresszió semmilyen formáját nem fogadhatjuk el. Ukrajna függetlenségéről, szuverenitásáról és területi egységéről nem lehet kompromisszumot kötni” – húzta alá Donald Tusk.
Az Európai Tanács elnöke közölte, hogy az Európai Unió teljes mértékben elkötelezett, hogy támogassa Kijevet a reformokban, hogy Ukrajna egy prosperáló, demokratikus társadalommá válhasson.
A szélsőségesekkel összefüggésben Tusk nyomatékosította: “a támadások nem félemlítenek meg bennünket. Eltökéltségünk, hogy megvédjük értékeinket, csak még erősebb lett”.(MTI)

 

Scroll To Top