Ukrán válság – BBC: magas részvételi arány, egyes szavazóhelyiségeknél sorok állnak - Gazdasagportal.hu

Ukrán válság – BBC: magas részvételi arány, egyes szavazóhelyiségeknél sorok állnak

Magas részvételi arányról számolnak be a megfigyelők és tudósítók a Krím félsziget státusáról rendezett vasárnapi népszavazáson – írta a BBC honlapján.

Az orosz fekete-tengeri hadiflottának helyt adó Szevasztopol városában – a helyi választási bizottság közlése szerint – délig a részvételi arány elérte a 49 százalékot.
Egyes szavazóhelyiségeknél sorok állnak – tudósított a brit hírportál az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökségre hivatkozva.
A BBC tudósítója a dél-ukrajnai terület fővárosából, Szimferopolból arról számolt be, hogy nem találkozott olyan emberrel, aki ne a félsziget Oroszországhoz csatolására voksolt volna.
A Krímben több mint 1200 szavazóhelyiséget nyitottak meg. Az erős esőzés miatt egyes szavazóhelyeken gondok adódtak a telefonos kapcsolattal és az áramellátással.
A BBC megjegyezte, hogy a krími népszavazást Oroszországon kívül “senki nem ismeri el törvényesnek”.
A BBC vasárnap kora délutáni jelentése szerint a krími tatárok többsége – az előzetes várakozásoknak megfelelően – bojkottálja a referendumot.
A BBC idézte Zair Szmedljajevet, a tatárok saját parlamentjének, a kurultájnak a képviselőjét, aki arról számolt be: azokon a területeken, ahol a tatárok tömbben élnek, “a nép abszolút többsége támogatja a medzslisz (a krími tatárok végrehajtó testülete) döntését a referendum bojkottjáról”. Ezekben a körzetekben csa egy-egy ember jelenik meg az urnáknál – mondta a tatár politikus.(MTI)

http://www.bbc.co.uk/russian/rolling_news/2014/03/140316_rn_crimea_referendum_turnout.shtml

http://www.bbc.co.uk/russian/rolling_news/2014/03/140316_rn_ukraine_crimean_tatars_boycott_vote.shtml

Scroll To Top