Ukrán válság – A többségében tatárok lakta Bahcsiszaraj körzetében meghiúsult a szavazás

Komolyabb atrocitások nélkül zajlik a vasárnapi népszavazás a Krím félszigeten.  A helyi média ugyanakkor több szabálytalanságról is beszámolt.

Így szemtanúkra hivatkozva azt állította,  hogy helyenként szabálytalanul az utcán gyűjtik a voksokat, és orosz állampolgárok is szavaztak.
A többségében tatárok lakta Bahcsiszaraj körzetében meghiúsult a szavazás.  Ilmi Umerov, a bahcsiszaraji járási adminisztráció vezetője közölte, hogy a területen nem volt kikből felállítani a választási bizottságokat. A referendum előtt Umarov felszólította a helybelieket, hogy ne engedjenek a provokációknak és ne vegyenek részt a népszavazáson.
A krími tatárok vezetői, szervezetei egyértelműen kinyilvánították, hogy ellenzik a Krím félsziget Oroszországhoz csatlakozását.
Az ukrán haditengerészet krími egységei közben kijelentették, hogy nem szavaznak a referendumon. Az ukrán fegyveres erők haditengerészeti parancsnoksága, a parti őrség, a feodoszijai és a kercsi tengerészgyalogos zászlóalj tagjai kategorikusan elutasították, hogy részt vegyenek a népszavazáson – közölték az ukrán haditengerészet sajtóosztályán.
A Krími Autonóm Köztársaság fővárosában, Szimferopolban szakad az eső, ezért egyelőre nem sokan mentek el szavazni. A helyi bizottságok képviselői abban bíznak, hogy  délután többen adják le voksukat.(MTI)

Scroll To Top