Ukrán válság – Az ukrán felderítés szerint teljes harckészültségbe helyezik egységeiket a donyecki szakadárok

Az ukrán katonai felderítés információi szerint a donyecki oroszbarát parancsnokok teljes harckészültségbe helyezik fegyveres egységeiket, és olyan híresztelések kaptak lábra, hogy nagyszabású invázióra készülnek az ukrán fegyveres erők ellenőrzése alatti területek ellen – közölte Andrij Liszenko, a Kijev által „terrorellenesnek” nevezett hadművelet katonai szóvivője szerdai kijevi sajtótájékoztatóján.

A tisztségviselő szavai szerint a felderítéstől származó információk szerint a szakadárok visszarendelik egységeikhez az összes, gyógykezelés céljából szabadságra küldött fegyverest az Oroszországhoz csatolt Krím félszigetről és máshonnan.
Kijelentette, hogy eközben a szakadárok azt terjesztik, hamarosan aktív harci cselekményeket kezdenek, azaz támadásokat indítanak az ukrán fegyveres erők által ellenőrzött területek ellen. Annak érdekében pedig, hogy erre indokuk legyen, előtte tűzszünetsértéssel vádolják meg a kormányerőket.
Liszenko beszámolt arról, hogy az elmúlt 24 órában két ukrán katona esett el, és négy sebesült meg harc közben a kelet-ukrajnai fronton.
Előző nap a szóvivő arról beszélt, hogy növekszik a feszültség Kelet-Ukrajnában a frontvonal mentén. Egyre gyakoribbak a támadások, provokációk az oroszbarát szakadárok részéről, akik egyre sűrűbben vetnek be olyan nagy kaliberű tüzérségi fegyvereket, amelyeket a minszki megállapodás értelmében ki kellett volna vonniuk az ütközőzónából. Liszenko három helyszínt nevezett meg, ahol különösen feszültté vált a helyzet: a Luhanszktól északra lévő bahmutyivkai főútvonalnál, Donyeck körzetében, valamint délen, az Azovi-tenger partján, a Mariupol melletti Sirokine településnél.
(MTI)

Scroll To Top