Ukrán válság – Az orosz és a német külügyminiszter a kontaktcsoport ülését sürgette

Szergej Lavrov orosz és Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter a délkelet-ukrajnai szakadárokkal tárgyaló kontaktcsoport mielőbbi tanácskozását sürgette pénteki telefonbeszélgetésében – közölte az orosz külügyi tárca.

A szűkszavú tájékoztatás szerint Moszkvában és Berlinben egyaránt az EBESZ és Moszkva képviselőinek közreműködésével korábban két alkalommal megtartott egyeztetésekben látják a délkelet-ukrajnai tűzszünethez vezető utat és a szembenállás rendezését célzó tárgyalások kezdetét.
Szergej Lavrov csütörtökön közölte, hogy a délkelet-ukrajnai szakadárokkal tárgyaló kontaktcsoportnak Ukrajna területén, biztonságos helyen kell mielőbb üléseznie. Az orosz diplomácia vezetője egyben felszólította a nyugati államokat, hogy ennek érdekében hassanak Kijevre. Az ukrán vezetés szerint ugyanakkor Oroszországban kellene a kontaktcsoport egyeztetését megtartani.
Az orosz külügyminisztérium pénteken a délkelet-ukrajnai összecsapásokról kiadott közleményében arra hívta fel a figyelmet: “Kijev próbálkozása, hogy kizárólag erőszakos eszközökkel, ultimátumokkal, valamint újabb és újabb követelésekkel oldja meg a helyzetet, ellentétben áll az Oroszország, Németország, Franciaország és Ukrajna külügyminiszterei által szerdán Berlinben elfogadott nyilatkozattal”. Az orosz elnök mellett működő gyermekjogi biztos adataira hivatkozva közölték Moszkvában, hogy az utóbbi napon húsz ember, közöttük két gyermek vesztette életét a délkelet-ukrajnai összecsapásokban. Arra szólították fel az ukrán vezetést, hogy szüntesse be a polgári létesítmények, lakóházak lövetését, és “végre gondoljon az egyszerű emberek életének megóvására”.
Moszkvában úgy látják, hogy az ukrán vezetés “kemény szóhasználata” és a fegyveres műveletek intenzívebbé válása Petro Porosenko ukrán elnök és Joe Biden amerikai alelnök, valamint Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter és brit kollégája, William Hague csütörtöki telefonbeszélgetését követte.
Az orosz külügyminisztérium emellett arcátlannak nevezte és visszautasította azt londoni külügyi állítást, hogy Oroszország fegyvert szállít a délkelet-ukrajnai “felkelőknek”.
(mti)

Scroll To Top