Ukrán válság – Az amerikaiak 69 százaléka szerint Oroszország fenyegetést jelent

Az amerikaiak 69 százaléka úgy véli, hogy Oroszország veszélyt jelent az Egyesült Államokra – derült ki a CNN hírtelevízió és az ORC közvélemény-kutató intézet pénteken nyilvánosságra hozott közös felméréséből.

A felmérés készítői szerint a Szovjetunió felbomlása óta az amerikaiak még sohasem tartottak ennyire Oroszországtól. Több mint egy évtized óta először fordul elő, hogy a megkérdezettek több mint fele fenyegetést lát Moszkvában. Azok aránya, akik így gondolkodnak 2012 – vagyis Vlagyimir Putyin második elnökségének kezdete óta – 25 százalékponttal nőtt.
Az eredmények azt mutatják, hogy a válaszadók Észak-Koreával és Iránnal egy kategóriába sorolják Oroszországot. A távol-keleti kommunista ország 71, a közel-keleti iszlám köztársaság pedig 70 százalékuk szerint veszélyes Amerikára.
Mára a két évvel ezelőtti 53 százalékról 31-re csökkent azok aránya, kik szerint Oroszország nem jelent fenyegetést. A megkérdezettek 68 százalékának negatív véleménye van az orosz elnökről – ez 14 százalékpontos növekedés február eleje óta – és csak 11 százalék ítéli őt meg kedvezően.
Tíz válaszadó közül több mint hétnek volt az a meggyőződése, hogy nem igazolható Oroszország Ukrajna elleni fellépése, és több mint nyolc vélekedett úgy, hogy Moszkva megsértette a nemzetközi jogot. Tízből négy amerikai tart egy Egyesült Államok és Oroszország közötti nukleáris háborútól és a válaszadóknak csaknem a fele gondolja úgy, hogy az elkövetkező években egy újabb hidegháború következhet.
A telefonos felmérés 801 fős minta alapján készült, a statisztikai hibahatár plusz-mínusz 3,5 százalékpont.(MTI)

Scroll To Top