Ukrán válság – A G7-csoport csak az ukrajnai válság rendezése után fogadja vissza Oroszországot

A világ legfejlettebb iparú országait összefogó G7-csoport csak akkor egészülhet ki ismét Oroszországgal, ha Moszkva teljesíti az ukrajnai válság rendezésében vállalt kötelezettségeit és sikerül megoldani a válságot – mondta szerdán Lübeckben a csoport külügyminisztereinek tanácskozása után a német diplomácia vezetője.

Frank-Walter Steinmeier kiemelte, hogy a csoport egyetlen tagjának sem áll érdekében Moszkva elszigetelése, de mindenki egyetért abban, hogy a közösség csak az ukrán válság rendezése után fogadhatja vissza Oroszországot. (A G8 csoport tavaly alakult vissza G7 csoporttá, miután Oroszország tagságát felfüggesztették az ukrajnai válságban folytatott tevékenysége miatt.)
A hetek – a soros elnök Németország mellett az Egyesült Államok, Franciaország, Japán, Kanada, Nagy-Britannia és Olaszország – külügyminiszterei a kétnapos értekezlet után kiadott zárónyilatkozatban megerősítették, hogy az Oroszország elleni nemzetközi szankciók “szorosan összekapcsolódnak” a válság békés rendezését célzó minszki megállapodások végrehajtásával és Ukrajna szuverenitásának tiszteletével. Ismételten elítélték a Krím félsziget “illegális bekebelezését”, és megerősítették, hogy nem ismerik el az Ukrajnához tartozó terület Oroszországhoz csatolását.
A nyilatkozatban ugyan a konfliktus valamennyi részvevőjét felszólították a fehérorosz fővárosban februárban kötött megállapodások végrehajtására, de kiemelték, hogy Moszkvának a rendezés érdekében latba kell vetnie “jelentős befolyását”, amellyel a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok körében rendelkezik.
Frank-Walter Steinmeier a német külügyminisztérium honlapján közvetített sajtótájékoztatón elmondta, hogy a találkozón francia kollégájával beszámoltak az úgynevezett normandiai formátumban – Németország, Franciaország, Ukrajna, Oroszország – hétfőn Berlinben tartott külügyminiszteri megbeszélésről. Steinmeier hangsúlyozta: fontos volt ismét tárgyalóasztalhoz ültetni a feleket, mert a minszki folyamat ugyan halad előre, de az utóbbi napokban ismét számos fegyveres összecsapás történt, ami felveti a konfliktus újbóli elmélyülésének veszélyét. Hozzátette, hogy a hetek mindenben támogatják a német-francia válságkezelő törekvéseket.
A lübecki találkozón John Kerry amerikai külügyminiszter az iráni atomprogramról folytatott tárgyalásokról adott tájékoztatást. Azt mondta, bizakodik abban, hogy amennyiben sikerül kidolgozni a nukleáris program korlátozását, Irán atomfegyver-mentességének biztosítását célzó átfogó megállapodást, akkor azt elfogadja majd az amerikai törvényhozás – ismertette Frank-Walter Steinmeier.
A kétnapos értekezleten Ukrajnától Líbiáig valamennyi válsággóc helyzetét áttekintették, a tanácskozáson részt vett Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főmegbízottja is. A soros elnök Németország kezdeményezésére nyilatkozatot fogadtak el a tengerek biztonságáról. A téma most először került a G7-csoport munkájának napirendjére. Az alapelveket rögzítő nyilatkozatra építve a következő soros elnök Japán vezetésével dolgoznak majd ki terveket arról, hogy miként lehet elősegíteni a tengerek mint közlekedési útvonalak és gazdasági erőforrások biztonságos, környezetbarát és fenntartható használatát.
Nyilatkozatot fogadtak el arról is, hogy a csoport a több mint egy éve pusztító ebolajárvány tapasztalataiból okulva erősíteni kívánja Afrika biztonságát. A tervek között szerepel a járványok kialakulásának megakadályozására szolgáló, korai figyelmeztető rendszerek kiépítése, és egy gyorsan bevethető, nemzetközi egészségügyi gárda létrehozása, amelyet az elképzelés szerint az ENSZ úgynevezett kéksisakos békefenntartó csapatainak mintájára fehérsisakos alakulatnak neveznének el.
Az észak-németországi Lübeckbe több mint 3500 ezer rendőrt vontak össze a kétnapos rendezvény biztosítására. Az értekezlet idején civil szervezetek számos tüntetést tartottak, ezek többnyire békések voltak.
A német soros elnökség programja szerint a hetek energetikai miniszterei Hamburgban, pénzügyminiszterei Drezdában tanácskoznak majd, és június elején a bajorországi elmaui kastélyban megtartják az állam-, illetve kormányfők kétnapos találkozóját.(MTI)

Scroll To Top