Ukrajnai tüntetések – Olaj a tűzre, nem kizárt a rendkívüli állapot bevezetése

Nem zárja ki a rendkívüli állapot bevezetését Ukrajnában Eduard Sztavickij energetikai és szénipari miniszter arra az esetre, ha a “szélsőségesek és terroristák” fokozzák akcióikat.

“Úgy gondolom, hogy nem kell átlépnünk a határon, de amennyiben a szélsőségesek és terroristák tevékenysége szélesedni fog, a kormány döntést fog hozni” – idézte keddre virradóra a kijevi média a minisztert, aki a rendkívüli állapot bevezetésére vonatkozó újságírói kérdésre válaszolt így.
Sztavickij közölte, hogy az utóbbi időben a kormányzati intézményekhez és hivatalokhoz különféle névtelen fenyegetések érkeznek, így a rivnei atomerőmű elfoglalásával és a dnyeperi vízi erőmű aláaknázásával is fenyegetőztek. “Mosolyt látok egyesek arcán, de azt kell mondanom, hogy senki se fog nevetni” – figyelmeztetett a miniszter, és az ukrajnai események tárgyilagos ismertetésére szólította a sajtósokat.
Hétfőre virradóra Olena Lukas igazságügyi miniszter is azzal fenyegetőzött, hogy rendkívüli állapot bevezetését fogja kérni a nemzetbiztonsági és védelmi tanácstól, ha a tüntetők nem hagyják el az általa vezetett minisztériumot. Mikola Azarov miniszterelnök sajtószóvivője ugyanakkor kijelentette, hogy a kabinet ülésén szóba sem került a rendkívüli állapot bevezetése.
Az UNIAN hírügynökség éjszakai jelentésében azt írta, hogy Leonyid Kucsma volt ukrán államfő kizártnak tartja a rendkívüli állapot bevezetését Ukrajnában. Arra figyelmeztetett, hogy ez “az eddiginél is sokkal súlyosabb vérontáshoz vezetne”.(MTI)

Scroll To Top