Ukrajnai tüntetések – Beszélni próbálnak a rohamrendőrök a tüntetőkkel Kijevben

A rohamrendőrök párbeszédet kezdeményeztek pénteken a tüntetőkkel a kijevi zavargások helyszínén, a parlament és a kormány épületének helyet adó Hrusevszkij utcában.

Médiajelentések szerint egy aktivista a Szakszervezetek Házába szaladt, hogy az ellenzéki parancsnokságtól két hangosbemondót kérjen. Állítása szerint a rohamrendőrök megszólították a hozzájuk legközelebbi barikádnál álló tüntetőket, viszont a tömeg állandó skandálása miatt nem hallják jól egymást.
Szavai szerint a Berkut rohamrendőri alakulat egy tisztje is megjelent, hogy beszéljen a demonstrálókkal.
“A berkutosok azt mondják nekünk, hogy menjünk haza, és majd a választásokon vegyünk részt. A mieink azt válaszolják, hogy a választásokat biztosan elcsalják, zsákutcába kerültünk, nincs hová visszavonulni. A rohamrendőrök erre azt felelik: mi is emberek vagyunk, ti is. Testvérek vagyunk. Mi mind haza akarunk menni, mindannyiunknak van családja” – mesélte az aktivista, aki szerint talán most jött el a pillanat, hogy kiegyezzenek valamiben a rendőrökkel.
Az “ellenállási parancsnokságon” végül egy hangosbemondót adtak neki.
Az utcai harcok pénteken szüneteltek Kijevben, vidéken viszont nyugat-ukrajnai városokban, Hmelnyickijben és Csernyivciben törtek ki összecsapások a rohamrendőrök és a megyei adminisztráció épületét megszálló tüntetők között.(MTI)

Scroll To Top