Baj van Amerikában, propánhiány lépett fel az amerikai Közép-Nyugaton

A rendkívüli hideg miatt milliókat érintő propánhiány lépett fel a héten az Egyesült Államok néhány közép-nyugati és déli államában.

A cseppfolyósított gáz ára rekordokat döntött a Közép-Nyugaton: egy gallonért (mintegy 3,8 literért) pénteken 4 dollár 30 centet is (hozzávetőleg 960 forintot) elkérnek, ami a duplája a múlt pénteki árnak. Az abszolút rekordok csütörtökön dőltek meg az 5 dollárt megközelítő árszinttel.
Wisconsin, Minnesota és Missouri államban több kereskedő készletei kimerültek, a rekordhidegek ugyanis egybeestek több csővezeték meghibásodásával. A legtöbb háztartás azonban nem csövön kapja a fűtőanyagot, ezért a közlekedési minisztérium rendkívüli intézkedéséként – 10 közép-nyugati és 12 északkeleti államban feloldotta a tartálykocsik forgalmának korlátozását.
A legnagyobb amerikai propánforgalmazó vállalat, az AmeriGas Alabama, Georgia és Tennessee egyes vidékein 100 gallonban (mintegy 380 literben) korlátozta az egy embernek eladható gáz mennyiségét. Több iskolában fűtőanyaghiány miatt tanítási szünetet rendeltek el.
A meteorológiai előrejelzések szerint még legalább két hétig tart a zord időjárás az amerikai Közép-Nyugaton.(MTI)

Scroll To Top