Ukrajnai tüntetések – Békésen zajlott le a hatalomellenes tüntetés Ungváron - Gazdasagportal.hu

Ukrajnai tüntetések – Békésen zajlott le a hatalomellenes tüntetés Ungváron

Rendbontás nélkül, békésen zajlott le hétfőn Ungváron a Viktor Janukovics ukrán elnök és kormánya lemondását követelő tüntetés, amelyen az ukrán parlament kárpátaljai képviselői nyugalomra szólították fel Kárpátalja lakosságát.

A Kárpátalja megyei állami közigazgatási hivatal előtti téren összegyűlt mintegy háromszáz tüntető előtt Viktor Baloga, a Kárpátalján befolyásos Egységes Centrum (JC) párt vezetője, az ukrán parlament független képviselője bejelentette, hogy kedd reggel rendkívüli ülést tart a Kárpátalja megyei tanács (közgyűlés), amelyen – reményei szerint – a képviselők többsége megszavazza a párhuzamos hatalmi szerv, a kárpátaljai néptanács létrehozását. Hozzátette: a testület megvitatja majd az országban kialakult helyzetet, és meghozza a megfelelő döntéseket. Reményét fejezte ki, hogy a kárpátaljai lakosok a hétfőinél nagyobb számban jelennek meg a keddi ungvári népgyűlésen a megyei tanács változást akaró képviselőinek támogatására.
Valerij Luncsenko, az ellenzéki Batykivscsina (Haza) párt huszti illetőségű parlamenti képviselője felszólalásában hangsúlyozta: a súlyos kijevi helyzet ellenére azért érkezett képviselőtársával az ukrán fővárosból Ungvárra, hogy Kárpátalján megelőzhető legyen mindennemű vérontás.
A magyarországi média ungvári tudósítóinak magyarul nyilatkozó Luncseko kiemelte: rendkívül fontosnak tartja, hogy a soknemzetiségű Kárpátalján ne legyenek vérontással járó atrocitások. Hozzátette: azt reméli, hogy az ukrán parlament keddre összehívott rendkívüli ülésén első lépésként visszavonja a 2014. január 16-án alkotmányellenesen megszavazott diktatórikus törvényeket, és amnesztiában részesíti a politikai foglyokat, hogy megnyíljon az út az országban kialakult súlyos helyzet rendezése felé.(MTI)

Scroll To Top