Ukrajnai tüntetések – Az ellenzék kész folytatni a párbeszédet az ukrán vezetéssel a válság rendezéséről

Az ukrán ellenzék kész folytatni a válság rendezését célzó tárgyalásokat a vezetéssel – közölte hétfőn a hatalomváltást követelő tüntetők “nemzeti ellenállási” parancsnoksága.

“Annak ellenére, hogy a hatalom a tárgyalások félbeszakítására, a rendkívüli állapot bevezetésére törekszik, az ellenzék kész folytatni a párbeszédet a helyzet további éleződése, a vérontás elkerülése végett, a válság rendezése és az ország egységének megőrzése érdekében – szögezte le a parancsnokság abban a közleményben, amelyet az ellenzéki Haza (Batykivscsina) Párt sajtószolgálata hozott nyilvánosságra.
Hétfőn egyébként Mikola Azarov miniszterelnök sajtószóvivője kijelentette, hogy a kabinet egyeztető ülésén szóba sem került a rendkívüli állapot bevezetése, és felszólított arra, hogy fejezzék be az ezzel kapcsolatos “spekulációkat”. Olena Lukas igazságügyi miniszter viszont előzőleg a tárca épületének ellenzéki megszállása miatt azzal fenyegetőzött, hogy a nemzetbiztonsági és a védelmi tanácstól kéri a rendkívüli állapot bevezetését.
Az “ellenállási” parancsnokság ugyanakkor közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy az utóbbi napokban a különleges belügyi egységek szervezett provokátorok segítségével erőszak alkalmazásával szétoszlatták a békés tüntetőket több keleti nagyvárosban, Cserkasziban, Zaporizzsjában, Dnyipropetrovszkban és Szumiban, aminek következtében többen megsérültek.
A parancsnokság kijelentette, hogy a rendőrség továbbra is folytatja a tömeges letartóztatásokat, rajtaütéseket a tüntetőkön, valamint a demonstrációk résztvevőinek elrablását, és ismeretlen helyekre szállítását. Nem fejeződött be az újságírók megfigyelése és hivatásuk gyakorlásának akadályozása sem.
Ugyanakkor a testület megállapította, hogy a Kijevi Majdanon (Függetlenség terén) az elmúlt napokban nyugalom tapasztalható. “A rezsimnek azonban meg kell értenie, hogy a hatalom süketsége miatt feldühödött emberek türelme bármelyik pillanatban elfogyhat” – figyelmeztetett a parancsnokság.
A Majdanon folyó tüntetéseket koordináló testület egyik parancsnoka, Sztyepan Kubiv a nap folyamán tartott sajtótájékoztatón kijelentette, hogy a parancsnokságnak nincs köze az igazságügyi minisztérium elfoglalásához, az akciót pedig – amelynek végrehajtását a Közös Ügy (Szpilna Szprava) nevű civil szervezet vállalta – provokációnak nevezte.(MTI)

Scroll To Top