Ukrajnában elfogadták az IMF által szorgalmazott törvényt a bankokról

Az ukrán parlament megszavazta szerdán végső olvasatban a bankokról szóló, “Kolomojszkij-ellenesnek” is nevezett törvényt, amelyet a Nemzetközi Valutaalap (IMF) egyik fő feltételül szabott az ország hitelezésének folytatásához.

Az előterjesztést a 450 fős törvényhozás 270 képviselője szavazta meg. Első olvasatban még március 30-án hagyták jóvá, de ellenzői több mint 16 ezer módosító indítvány beadásával próbálták meg elodázni végső elfogadását. Ezt követően támogatói törvényt fogadtak el, hogy úgynevezett rendkívüli eljárásban tárgyalják a jogszabályt, amely többek között korlátozza a benyújtható módosító indítványok számát.
A bankokról szóló törvényjavaslat lényege, hogy a csődbe jutott, illetve államosított bankok volt tulajdonosai ne tudják kihasználni az ukrán bíróságok “tökéletlenségeit”, és ne szerezhessék vissza peres úton tulajdonrészüket a pénzintézetekben. A jogszabály rendelkezik arról, hogy törvénytelennek ítélt csődeljárás, államosítás esetén a volt tulajdonosok csak pénzbeli kártérítést kaphatnak.
A törvény elfogadását elsősorban az tette szükségessé, hogy Ihor Kolomojszkij oligarcha nyert az ukrán állam ellen a Privatbank államosítása miatt indított perben. Ő volt a főrészvényes az ország legnagyobb lakossági bankjában, a Privatbankban, amelyet 2016 végén államosított az ukrán kormány, azt állítva, hogy így mentette meg a csődtől.

Kolomojszkij szerint a bank nem volt csődhelyzetben, ezért perelt. Tavaly áprilisban egy kijevi bíróság törvénytelennek minősítette a bank államosítását. Az ukrán állam viszont addigra milliárdokat költött a pénzintézet feltőkésítésére. A bírósági döntés még nem jogerős, emellett viszont Kolomojszkij és az ukrán állam között azóta is tucatszám zajlanak különböző részkérdésekben bírósági perek a bank államosításával összefüggésben.
A bankokról szóló törvény elfogadását Volodimir Zelenszkij ukrán elnök erősen szorgalmazta. Szerdán is megjelent a parlament plenáris ülésén, hogy felhívja a képviselőket az előterjesztés elfogadásának szükségességére. Korábban úgy fogalmazott, hogy a parlament vagy megszavazza a törvényt, vagy a nemzetközi kölcsönök nélkül – beleértve az IMF-hitelprogramot – Ukrajna csődbe mehet.(MTI)

Scroll To Top