MAZARS: Tört hónapra is kérhető a Kurzarbeit

Tört hónapra is igényelhető az átdolgozott csökkentett munkaidős foglalkoztatási támogatás, bár a jogszabály külön nem tér ki erre. Jelentősen egyszerűsödött a támogatás igénybevételének adminisztrációja, ennek ellenére még mindig körülményesnek tűnik az alkalmazása, összetett kalkuláció nélkül pedig nem is tud dönteni a munkáltató arról, hogy érdemes-e elindítani az igénylési folyamatot – áll a MAZARS legfrissebb összefoglalójában.

 

csökkentett munkaidős foglalkoztatási támogatás 2020. május 1-jével volt igényelhető, de csak három nappal korábban léptek hatályba az ehhez szükséges szabályok. A rendkívül szoros határidőt csak részben ellensúlyozta, hogy könnyítettek az adminisztráción, rövidítették a támogatási kérelem nyomtatvány terjedelmét, csökkentették a benyújtandó dokumentumok körét, és még egy – a támogatás kalkulációját segítő – táblázatot is közzétettek.

 

„Az egyszerűsítések ellenére továbbra sem könnyű a munkáltató dolga. Nehéz ugyanis eldönteni, hogy kinek érdemes igényelni a támogatást, és kinek nem. Ehhez ugyanis minden érintett vonatkozásban részletes kalkulációra van szükség.” – állítja H. Nagy Dániel, a MAZARS adóigazgatója.

A munkaadónak a kalkuláció elkészítéséhez az alábbi információkat kell megszereznie, illetve a következőkkel kell számolnia.

  •   Szüksége lesz azérintett munkavállalók nettóbér-adataira, amelyeket a támogatási kérelem nyomtatványon is fel kell tüntetni. Ehhez viszonyítva lehet meghatározni, hogy a munkáltatónak mekkora összegű kiegészítő bérrel kell kompenzálni a jövedelemkiesést, amit egyébként a munkavállaló az állami támogatás dacára elszenvedne. Azokról az esetekről van szó, ahol a munkaidő nem csökken az eredeti felére, vagy az alá, hiszen ilyenkor a rendelet szerint a jövedelemnek el kell érnie a csökkentés előtti szintet. Ehhez viszont a munkáltatónak kell a „zsebébe nyúlnia”, tekintettel az állami támogatás felső határára.
  • A munkaadó által használt bérszámfejtő programnak alkalmasnak kell lennie a bruttó bér kiszámítására, ami munkavállalónként más és más lehet az eltérő szja- és járulékfizetési szabályok, kedvezmények miatt. A gyakorlatban a munkavállalónak utalandó nettó összeg (korábbi nettó mínusz támogatás) megadásából kell majd kiindulni és innen visszafejteni a bruttó bért.
  • Előre kell gondolnia arra is, hogy a csökkentett munkaidőben hogyan fogja megoldani a munkaszervezést,figyelembe véve olyan szempontokat, mint pl. a munkaidő-beosztásnak az üzletek nyitva tartásához való igazítása. A támogatás három hónapja alatt ugyanis a rendkívüli munka nem megengedett, viszont szóba jöhet akár a munkaidőkeretben történő foglalkoztatás.

A MAZARS-ról

A MAZARS egy nemzetközi, integrált és független szervezet, amely a világ 91 országában működik a könyvvizsgálat, a számviteli tanácsadás, az adó-, a jogi és a tranzakciós szolgáltatások, valamint a pénzügyi outsourcing területén. A világ 91 országában 40 400 szakember (24 400 fő az integrált partnerségben és 16 000 a North America Alliance keretében) tudására támaszkodva segítik ügyfeleiket fejlődésük minden szakaszában.

 

A MAZARS Magyarországon / www.mazars.hu

A MAZARS 1991-ben nyitotta meg magyarországi irodáját azzal a céllal, hogy segítse francia ügyfelei letelepedését Kelet-Közép-Európában. Azóta a MAZARS hazai ügyfélköre számos nemzetközi és magyar vállalkozással bővült, a vállalat pedig a magasan képzett 150 szakemberével jelenleg az ötödik legnagyobb könyvvizsgáló cég a hazai piacon.    

Scroll To Top