Újra dolgozik a csődbe ment osztrák építőipari nagyvállalat alkalmazottainak többsége

Az Alpine osztrák építőipari nagyvállalat egykori alkalmazottainak nyolcvan százaléka van ismét alkalmazásban – közölte az építőipari szakszervezet csütörtökön, egy hónappal a második világháború utáni legnagyobb osztrák csődesetet követően.

Az Alpine ausztriai építőipari üzletágának közel ötezer dolgozójából megközelítőleg négyezer volt ismét állásban egy hónappal a fizetésképtelenség bejelentése után. A továbbfoglalkoztatást az ausztriai leányvállalat feldarabolása tette lehetővé, részben úgynevezett átvevő társaságok keretében, részben úgy, hogy kisebb vállalatok megvásárolták az Alpine regionális egységeit.
A csőd idején ezernégyszáz építkezésen dolgozott a vállalat, ezek közül július végén még kétszáz volt “gazdátlan”.
A szakszervezet nem közölt becsléseket arról, hogy hány dolgozó hosszú távú foglalkoztatása biztosított új munkahelyén, illetve hánynak a munkaviszonya szűnhet meg azután, hogy új munkáltatója kivitelezte az Alpine-től átvett megbízást.
Ausztria második legnagyobb építőipari vállalata június végén jelentett csődöt, miután száz százalékos tulajdonosa, a spanyol FCC konszern beszüntette a csődeljáráson kívüli szanálási kísérlet finanszírozását. Az Európában, Ázsiában és a tengerentúlon összesen 15 ezer dolgozót foglalkoztató csoport más vállalatrészei tovább működnek.
Az Alpine csődjének súlyát növelte, hogy összesen ezernégyszáz beszállítója van Ausztriában. Az osztrák kormány ezért néhány nappal a fizetésképtelenség bejelentését követően elfogadott egy három és fél évre szóló, 1,6 milliárd eurós konjunktúra-élénkítő csomagot, amellyel az elhúzódó gazdasági fellendülést akarja felgyorsítani, valamint megelőzni az Alpine-csőd továbbgyűrűzését.(MTI)

Scroll To Top