Tőzsdenyitás előtt – Csökkenéssel nyithatnak a főbb európai részvénypiacok

Csökkenéssel nyithatnak a főbb nyugat-európai részvénypiacok hétfőn. A befektetők figyelme alapvetően az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások fejleményire irányul.

Az IG Market elemzői arra számítanak, hogy a londoni FTSE-100 mutató 2 ponttal, a frankfurti DAX-30 index 37 ponttal, a párizsi CAC-40 index pedig 11 ponttal eshet a nyitásban.
Az amerikai és a kínai fél derűlátóan nyilatkozott az októberre tervezett újabb főtárgyalói szintű megbeszélést előkészítő egyeztetésről. A Washingtonban tartott, pénteken véget ért kétnapos tanácskozást az amerikai fél “termékenynek”, a kínai küldöttség pedig “konstruktívnak” értékelte. A piacokat azonban megriasztotta, hogy a tervekkel ellentétben a kínai küldöttség nem utazott el Montanába, ahol több amerikai farmot is meglátogatott volna, hanem még pénteken sebtében visszautazott Pekingbe.
Ázsia és a csendes-óceáni térség legfontosabb tőzsdéin vegyesen alakult a kereskedés. A Morgan Stanley Capital International által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) 0,25 százalékkal 510,01 pontra esett.

A tokiói értéktőzsde hétfőn ünnepnap miatt zárva tartott. Az ausztráliai S&P/ASX 200 0,36 százalékos, a dél-koreai Kospi pedig 0,03 százalékos pluszban állt a záráshoz közeledve. A sanghaji tőzsde fő mutatója, a Shanghai Composite 1,41 százalékos, a sencseni börze fő mutatója, a Shenzhen Component Index pedig 1,66 százalékos mínuszban állt zárás előtt bő egy órával. Ugyanekkor Hongkongban 0,77 százalékos, Szingapúrban pedig 0,31 százalékos mínuszban állt az irányadó index.
A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára emelkedett az ázsiai kereskedésben.
Közép-európai idő szerint reggel nyolc óra körül a legközelebbi, novemberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 1,24 százalékos pluszban, 65,08 dolláron, a WTI pedig 1,19 százalékos nyereségben, 58,78 dolláron forgott.
A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára decemberi szállításra 0,50 százalékkal, 1522,70 dollárra nőtt.
Pénteken mérsékelt vegyesen zártak a főbb európai tőzsdék. A londoni FTSE-100 mutató 0,16 százalékos mínuszban, míg a DAX-30 index 0,08 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,56 százalékos pluszban zárt. Milánóban 0,02 százalékkal csökkent, Madridban viszont 0,47 százalékkal nőtt az irányadó tőzsdemutató. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,29 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,33 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 0,53 százalékkal kúszott feljebb.(MTI)

Scroll To Top