A légy a kereskedelmi vita levesében

Van egy légy a levesben, amely megakadályozza az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi tárgyalásokat. Mindkét fél megállapodott a megvitatott kérdések kb. 75% -ában. A fennmaradó rész megakadályozza a megállapodás létrejöttét.

Hogyan valósulhat meg az üzlet?

Az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi háború valamelyest enyhült, de Donald Trump elnök türelme egyre inkább fogy. Az Egyesült Államok elnöke megállapodást akar, de attól tart, hogy ha elfogad egy olyan megállapodást, amely nem terjed ki a fontos kérdésre, akkor meghajol a 2020-as elnöki kampányszakasz előtt.

Hszi Csin-Ping kínai elnök és Donald Trump megállapodásra juthatnak a folyamatban lévő kereskedelmi háború lezárása érdekében, ha Washington képes lesz lecsökkenteni a jelenlegi amerikai igények egyensúlyát, amelyekkel Peking nem tud kiegyezni. Peking úgy véli, hogy az Egyesült Államok további igényei sértik Kína szuverenitását. A kínaiak nem járulnak hozzá egy olyan megállapodáshoz, amellyel elveszítik a tekintélyüket.

 

Alt text: Tariffs are no longer China’s biggest problem

Source: https://www.cnbc.com/2019/09/06/tariffs-are-no-longer-chinas-biggest-problem-in-the-trade-war.html

 

Mi a probléma?

Az Egyesült Államok számára a kulcstényező a szellemi tulajdon lopása. Kína már régóta megköveteli, hogy bárki, aki üzleti tevékenységet folytat Kínában, köteles a szellemi tulajdonát a kormánynak átadnia. A kormány ezután megvizsgálja, hogy az információk hasznosak-e a Kínai állam által irányított gazdaságban. Kína ezt az információt felhasználhatja olyan vállalkozások létrehozására, amelyek versenybe szállhatnak a külföldi vállalkozásokkal.

Az Egyesült Államok már régóta elítéli ezt az üzleti gyakorlatot, és követelte Kínától nem csak azt hogy hagyja abba a szellemi tulajdon eltulajdonítását, hanem kövesse nyomon vállalkozásaikat, és vezessen be rendeleteket a szerzői jogok megsértése ellen. Noha az Egyesült Államok kérései vállalkozásbarátnak tűnnek, a kínai üzleti gyakorlatok szabályozása teljesen szembemegy a kínai kormány jelenlegi szabályaival.

Mi az, aminek mennie kell?

Az iFOREX pénzügyi hírei szerint az Egyesült Államok azt akarja, hogy a kínai kormány teljes mértékben elhagyja a „Made in China 2025” iparpolitikai programot. Ez egy irányelv, egy terv, amely az állam részarányát a teljes gazdaságban 38% -ról 20% -ra csökkenti, valamint megvalósítja egy ellenőrzési mechanizmus végrehajtását, amely lehetővé tenné az Egyesült Államok számára, hogy a kínai kormány különféle szintjeibe nagyobb betekintést nyerjen.

Egy patthelyzet

A két fél patthelyzetbe került, és Trump elnök úgy érzi, hogy tarifákkal nyomást gyakorolhat a kínaiakra. Úgy gondolja, hogy ez a helyzet jelenleg Kína számára fájdalmasabb, mint az Egyesült Államoknak, de tudja hogy hamarosan kifogy az időből. Kína Liu He alelnöke által vezetett legfőbb kereskedelmi képviselők várhatóan októberben repülnek Washingtonba, hogy újabb kereskedelmi tárgyalásokat folytassanak az Egyesült Államokbeli partnereikkel, akiket Robert Lighthizer kereskedelmi képviselő és Steven Mnuchin államkincstárvezető irányít. A kérdések, amelyeket az Egyesült Államok a középpontba helyezéssel kíván megoldani, és a felek megegyezésének bármilyen jellegű kudarca a vita előrehaladásának tekintetében a piac volatilitását fogja eredményezni.

Scroll To Top