Tőzsde – Veszteséges zárás felé tart New York

Veszteséges kezdés után mínuszban tartózkodtak a hétfői kereskedés folyamán a főbb amerikai tőzsdeindexek.

A múlt heti rekordok után hétfőn négy egymást követő napon átívelő nyereséges szakasz végére tehetnek pontot az árfolyamindexek.
Egyes elemzői vélemények szerint az amerikai tőzsdéken kezd valamelyest veszíteni lendületéből az elnökválasztás utáni ralli. Az erősödés már a harmadik hete tart, ezalatt az indexek több rekordot is beállítottak.
A felhalmozott nyereségek ugyanakkor már időszerűvé tették az árfolyam-korrekciót. Az S&P-500 index például három és fél százalékkal emelkedett az elnökválasztás napja óta, a kisvállalatokat követő Russel 2000 index pedig tizenkét százalékkal.
Az S&P-500 indexben képviselt 11 gazdasági ágazatból hatnak csökkent az indexe a hétfői kereskedésben, a legnagyobb mértében, egy százalékkal a pénzügyi ágazaté. A Wells Fargo és a Bank of America részvénye másfél százalékkal esett.
Gyengültek a kiskereskedelmi részvények is, az Amazon például másfél százalék csökkenéssel a legnagyobb terhet mérte a Nasdaq Composite és S&P-500 indexekre.
Bő két órával a kereskedés vége előtt a DJIA-30 index 0,15 százalék, az S&P-500 index 0,23 százalék, a Nasdaq Composite index 0,22 százalék veszteséget mutatott.
Az olaj ára több, mint két százalékkal emelkedett hétfőn, miután az iraki olajminiszter jelente országa szándékát a részvételre egy termeléscsökkentő megállapodásban, amennyiben az OPEC-tagországoknak sikerül megállapodniuk. A szaúdi olajminiszter pedig annak a véleményének adott hangot, hogy az olajpiacok jövőre akkor is egyensúlyba kerülnek, ha az OPEC nem avatkozik be. Az olajár a hétfői globális kereskedést még két százalékos csökkenéssel kezdte, folytatva a pénteki három százalékos gyengülést.
A Brent a hétfői amerikai kereskedés vége előtt két órával 2,57 százalékkal állt magasabban a globális kereskedelemben hordónként 49,48 dolláron. A WTI ára 2,76 százalékkal 47,33 dollárra emelkedett.
Az arany határidős jegyzése 0,98 százalékkal unciánként 1190,00 dollárra emelkedett.
Az eurót 0,04 százalékkal jegyezték erősebben 1,0591 dolláron.(MTI)

Scroll To Top