Tőzsde – Veszteséges kezdés várható az európai tőzsdéken

Veszteséges kezdésre lehet számítani hétfőn a főbb európai értékpapírpiacokon a pénteki nagy emelkedés után. A tőzsdén kívüli forgalomban kialakult árfolyamok alapján a főbb indexek 0,5 százalék körüli csökkenése várható a kereskedés kezdetén.

Nagy nyereséggel fejezték be a pénteki kereskedést az amerikai tőzsdék is, a hétfői globális tőzsdenapot viszont már többségében veszteséggel indították el a távol-keleti piacok. Az európai kereskedés kezdete előtt szűk két órával a tokiói tőzsdeindex 1,0 százalékos nyereségben állt, egy heti csúcson. Sanghajban és Sencsenben viszont 2,5 százalékos volt az indexveszteség, két hónappal korábbi szintre szorítva vissza az árfolyammutatókat. Hongkongban 3,0 százalékkal csökkent a tőzsdeindex, 29 havi mélységbe, Szöulban pedig bő 0,5 százalékkal esett az árfolyammutató.
A héten GDP-adatokra lehet számítani az euróövezetből, az Egyesült Államokból és a távol-keleti országokból. Szerdán esedékes a Fed újabb monetáris politikai döntéshozó ülése. Lendületet vesz a tőzsdei eredménybeszámolói szezon is olyan nagy cégekkel, mint az Apple, a Facebook, a Microsoft, az Alphabet és az Amazon.
Pénteken az európai gyűjtőindexek, az FTSE EuroFirst 300 és a Stoxx Europe 600 egyaránt 1,1 százalékkal erősödött, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 1,2 százalékkal. Londonban 0,85 százalékkal emelkedett az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 1,00 százalékos, a párizsi CAC-40 1,35 százalékos nyereséget ért el egy havi csúcson. Milánóban 1,29 százalékos, Madridban 1,11 százalékos indexnyereséggel fejeződött pe a pénteki kereskedés.
A londoni index az első nyereséges hetét zárta a múlt héten három megelőző veszteséges hét után. Milánóban 2,0 százalékos nyereséggel fejeződött be a hét a hétfői több mint 3,0 százalékos esés ellenére is. A párizsi tőzsde heti nyeresége közel 2,0 százalékos lett. A londoni index az év eleje óta 8,8 százalékos, a frankfurti 14,2 százalékos nyereséget halmozott fel. Párizsban 18,3 százalékkal, Milánóban 13,0 százalékkal, Madridban 7,9 százalékkal áll az év eleji értéke felett a tőzsdei árfolyammutató.

Hétfőn az olajár csökkent, mert aggodalmak ébredtek a piacon a világkereslet korábban reméltnél szerényebb növekedésével kapcsolatban. Mindemellett az OPEC+ az elmúlt héten a termelés havonta napi 400 ezer hordóval történő megemeléséről döntött augusztussal kezdődően, mindaddig, amíg vissza nem görgeti a jelenleg napi 5,8 millió hordón álló önkéntes termeléskorlátozási vállalását.
Az európai kereskedés kezdete előtt szűk két órával a Brent nyersolaj ára 1,12 százalékkal állt alacsonyabban a nemzetközi kereskedelemben hordónként 72,62 dolláron, a WTI ára pedig 1,18 százalékkal csökkent 71,22 dollárra. A Brent ára 43,9 százalékkal, a WTI ára 50,1 százalékkal áll az év eleji felett.
Az eurót 0,10 százalékkal jegyzik erősebben 1,1782 dolláron, az arany spot ára 0,37 százalékkal emelkedett unciánként 1808,81 dollárra. Az euró 3,3 százalékkal áll gyengébben év eleji árfolyamánál, az arany ára pedig 6,9 százalékkal áll az év eleji értéke alatt.(MTI)

Scroll To Top