Mit takar az épületgépészet?

Az épületgépészet egy nagyon széles tevékenységi kört lefedő kifejezés, amely a szerelést, a kivitelezést, az üzemeltetést és a karbantartást egyaránt magában foglalja. Vagyis egy nagyon sokszínű és egyben elképesztően hasznos és a komfortos mindennapokhoz elengedhetetlen dologról beszélünk. De lássuk, miről is van szó pontosan és miért ennyire fontos mindez?

Az épületgépészet felel az otthoni komfortunkért

Tulajdonképpen az épületgépészet az, amely hozzájárul a belső térben tapasztalt teljes komfortérzethez, legyen az egy otthon vagy akár egy irodaház. Így folyik majd ivóvíz a csapból, ennek köszönhetően tud távozni a víz a WC lehúzása után vagy a tusolást követően, de az ideális hőmérséklet, valamint a megfelelő minőségű és paraméterű levegőt is e tevékenységek összességének köszönhetjük. Körébe tartozik például a fűtéstechnika, a vízellátás, a csatornázás, a gázellátás, a légtechnika, valamint a klíma-és villamosságtechnika egyaránt.

Fontosak a környezetvédelmi szempontok is

A fentiek fényében nem mehetünk el szó nélkül az energiahatékonyság mellett sem, amely mind gazdasági, mind pedig környezetvédelmi szempontból nagyon lényeges. Hiszen egyrészt egyáltalán nem mindegy, hogy mennyit költünk rezsire a lakással kapcsolatos egyéb fenntartási költségekre egy hónapban, másrészt pedig az sem utolsó szempont, hogy mennyire tudjuk megóvni hosszú távon a környezetünket. Vagy az épületgépész által elvégzett tevékenységek szorosan kapcsolódnak az építész energiatudatos kivitelezői munkájához is.

Miért fontos mindez?

Az ember természetesnek veszi, hogy minden fentebb is említett praktikus és kényelmi funkció a rendelkezésére áll, amikor otthon van, legyen az fűtéssel, vízellátással, akusztikával, esztétikával vagy éppen praktikus igények valamelyike. Ám mindez magától nem tudna megvalósulni, hiszen a kényelem fenntartása érdekében az épített terekben az év szinte minden napján olyan állapotokat kell kialakítani, amelyek eltérnek a külső környezeti jellemzőktől. Ehhez pedig megfelelő szakemberek folyamatos együttműködésére van szükség, legyen szó kőművesről vagy éppen közműszolgáltatóról.

A vízellátás során főleg a tárolás, a vízmérőhelyek, a nyomásfokozók a vízkezelők é a vizes berendezési tárgyak kapnak nagy hangsúlyt e folyamatok során, míg a csatornázás kapcsán a csapadék-, szennyvíz-, csatornagáz elvezetés mellett az elszállítás is lényeges e téren. A fűtés témakörét tekintve ide tartoznak a központi fűtési rendszerek, valamint a helyi fűtés is, mint például a gázkonvektor vagy a kandalló. Az épületgépészet tevékenységi körébe tartoznak továbbá a gázelosztó és csatlakozóvezetékek, a fogyasztásmérők, de a megfelelő szellőzés kialakítása is, amely kapcsán megemlíthető például a központi porszívó is. Emellett a technológiai – és klímarendszerek, valamint az épületautomatizálások is e körbe sorolandók. Mindezeken belül pedig számos olyan apróság is ebbe a feladatkörbe tartozik, amire nem is gondolna az ember.

A szaniterek és szerelvények világa szorosan kapcsolódik hozzá

Az épületgépészet igen nagy szegmensének elengedhetetlen részei a szaniterek, szerelvények és egyéb ehhez kapcsolódó kiegészítők, különösen amikor a konyháról, a fürdőszobáról, valamint hűtésről vagy fűtésről van szó. Vagyis nem elég megbízható épületgépész szakembert találni, az is fontos, hogy a beépítésre kerülő eszközök minőségi anyagokból készüljenek. Ehhez pedig érdemes olyan megbízható helyről vásárolni, mint a Gépészcentrum Webáruház, ahol mindent egy helyről szerethetünk be, széles kínálatból, kiemelkedő minőségben.

Vagyis amikor otthon felkapcsoljuk a villanyt, megnyitjuk a csapot, gond nélkül lehúzzuk a WC-t, kellemes hőfokot állítunk be a klímával és mindig van a közelben biztonságos áramforrás, azt mind az épületgépészetnek köszönhetjük.

Scroll To Top