Tőzsde – Vegyesen zártak pénteken az európai tőzsdék

Gyenge kezdés után vegyesen, de többségében indexcsökkenéssel fejezték be a pénteki kereskedést az európai tőzsdeindexek, és ezzel együtt is három-négy százalékos nyereségre tettek szert a héten.

A páneurópai FTSE EuroFirst 300 index 0,26 százalék, a Stoxx Europe 600 index 0,26 százalék, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,35 százalék csökkenéssel fejezte be a pénteki kereskedést. A páneurópai indexek közel három és fél, az euróövezeti négy és fél százalék nyereséget halmozott fel a héten.
Londonban 0,34 százalékkal végzett magasabban az FTSE-100 index pénteken, heti nyeresége közel két százalék lett, ezzel közel két hónappal ezelőtti szintre tért vissza.
A hét eleje óta rekordot rekordra halmozó frankfurti DAX 0,42 százalékkal csökkent a héten felhalmozott nyereségeket lefölöző profitkivétel miatt. A hét folyamán az index négy zárási rekordot könyvelt el összesen négy százalékos emelkedéssel. A pénteki profitkivétel elsősorban a hét nagy nyerteseit, az autóipari részvényeket vette célba, az ágazati index így több mint egy százalékkal gyengült. A Volkswagen egy százalékot, a BMW közel két százalékot, a Daimler több mint két százalékot veszített.
A CAC-40 index Párizsban 0,21 százalékkal emelkedett pénteken, a héten elért négy és fél százalékos nyereséggel tavaly februári szintre jutott.
A milánói tőzsde 0,03 százalékkal alacsonyabban fejezte be a pénteki kereskedést, közel öt százalékos heti nyereséggel.

Madridban 0,59 százalék indexemelkedéssel zárt a tőzsde, heti eredménye meghaladja a négy százalékos emelkedést. A madridi tőzsde is új éves csúcsot ért el.
Az olajár kevéssé változott, vegyesen alakult pénteken. Az európai piacok zárásakor a Brent nyersolaj 0,04 százalékkal állt alacsonyabban a nemzetközi kereskedelemben hordónként 69,60 dolláron, a WTI ára pedig 0,05 százalékkal 66,05 dollárra emelkedett. Mindkét olajtípus ára nagyjából a hét eleji szinten, 13 havi csúcs közelében áll.
Az eurót 0,35 százalékkal jegyzik gyengébben 1,1942 dolláron az arany spot ára 0,61 százalékkal unciánként 1711,87 dollárra csökkent. Az arany ára némi emelkedés után ismét az egy héttel ezelőtt érintett kilenc havi mélypontnál mozog.(MTI)

Scroll To Top