Tőzsde – Vegyes kezdés várható Európában

Vegyes kezdésre lehet számítani kedden a főbb európai értékpapírpiacokon. A tőzsdén kívüli forgalomban kialakult árfolyamok alapján a vezető indexek 0,1-0,2 százalékkal bármely irányban elmozdulhatnak a kereskedés kezdetén.

Hétfőn emelkedéssel zártak az európai tőzsdék a kedvező makrogazdasági mutatóknak és a folyamatban lévő negyedéves vállalati eredménybeszámoló szezon során publikált, számos esetben az elemzői várakozásokra rácáfoló jelentéseknek köszönhetően. Hétfőn például az euróövezeti feldolgozóipari teljesítmény rekordmértékű növekedéséről látott napvilágot egy felmérés. A németországi kiskereskedelmi forgalom pedig 7,7 százalékkal nőtt márciusban, tíz hónapja a legnagyobb mértékben.
Az FTSE EuroFirst 300 index 0,63 százalékkal, a Stoxx Europe 600 index 0,58 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,64 százalékkal emelkedett hétfőn.
Londonban 0,12 százalék emelkedést ért el az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 0,66 százalékkal zárt magasabban. Párizsban 0,61 százalékkal húszéves csúcsra emelkedett a CAC-40 index. A milánói tőzsdeindex kiemelkedően nagy, 1,15 százalékkal erősödött kedden az előző nap elért egyheti mélypontjáról.
A madridi tőzsde 0,89 százalékos indexemelkedéssel zárt hétfőn, egy éve, tavaly március eleje óta a legmagasabb szinten, köszönhetően a nyári turisztikai szezonhoz fűzött reményeknek. A spanyol feldolgozóipari teljesítmény húsz éve a legnagyobb mértékben nőtt áprilisban.

A nyersolaj ára kedden lefelé korrigált, a Brent hordónként 67,47 dolláron 0,13 százalékkal állt alacsonyabban a nemzetközi kereskedelemben az európai piaci nyitás előtt két órával, a WTI ára pedig 0,14 százalékkal csökkent 64,40 dollárra. Az olajár hétfőn egy-másfél százalékkal emelkedett és mindkét olajtípus nagyjából harminc százalékkal áll év eleji ára felett.
Az arany spot ára hétfőn kilencheti csúcsot ért el, kedden pedig 0,24 százalékkal unciánként 1788,61 dollárra csökkent. Az eurót 0,18 százalékkal jegyzik gyengébben 1,2040 dolláron.(MTI)

Scroll To Top