Tőzsde – Pozitív kezdés az európai tőzsdéken - Gazdasagportal.hu

Tőzsde – Pozitív kezdés az európai tőzsdéken

Indexemelkedéssel indult a tőzsdei kereskedés a főbb európai értékpapírpiacokon. Kedden az európai tőzsdék vegyesen zártak.

A nap folyamán a novemberi euróövezeti inflációs adatok, valamint fontosabb makrogazdasági mutatók, például a novemberi német munkanélküliségi ráta közzététele befolyásolhatja a tőzsdei árfolyamok alakulását. A nap folyamán esedékes még Jerome Powell, az amerikai jegybank elnökének beszéde is, amely újabb támpontokkal szolgálhat a monetáris politika várható alakulásáról.
A páneurópai STOXX Europe 600 index 0,16 százalékkal, az EuroStoxx50 euróövezeti index pedig 0,58 százalékkal kezdett magasabban szerdán. Londonban az FTSE-100 index 0,50 százalékkal nyitott magasabban, a frankfurti DAX 0,46 százalékos erősödéssel kezdett, a párizsi CAC-40 index pedig 0,48 százalékkal emelkedett a kezdéskor. Milánóban az FTSE MIB index 0,54 százalékkal, Madridban az IBEX-35 index 0,39 százalékkal magasabban kezdte a szerdai kereskedést.
Az olajár már a harmadik napja emelkedett szerdán, most konkrétan az amerikai nyersolajkészletek vártnál nagyobb múlt heti csökkenésének ismeretében. Mindemellett a piac egyre nagyobb valószínűséget ad annak a lehetőségnek, hogy az OPEC+ termelése csökkentéséről dönt december 4-i ülésén.
Az európai piacok nyitásakor a WTI nyersolaj ára 0,80 százalékkal állt magasabban a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 78,82 dolláron. A Brent 83,85 dolláron állt, 1,00 százalék emelkedéssel.
Az arany spot ára unciánként 1755,76 dollár 0,34 százalék emelkedéssel, az eurót 0,30 százalékkal jegyzik erősebben, 1,03528 dolláron.(MTI)

Scroll To Top