Tőzsde – Pozitív kezdés az amerikai tőzsdéken

Az elmúlt napokban elért rekordokhoz közelítő szinten indult a kereskedés csütörtökön az amerikai értékpapírpiacokon.

A DJIA-30 index 0,13 százalékos, az S&P-500 index 0,28 százalékos, a Nasdaq Composite index 0,58 százalékos erősödéssel nyitott. Szerdán az indexek vegyesen zártak. A DJIA emelkedéssel, az S&P és Nasdaq indexek csökkenéssel.
Az amerikai piacok csütörtöki nyitásakor az európai összevont indexek 0,4 százalékos nyereségben jártak, az euróövezeti pedig 0,6 százalékos emelkedést mutatott.
Az amerikai részvényárfolyam indexek emelkedése részben a Washingtontól várt gazdaságösztönző csomagnak, részben a negyedik negyedévi vállalati beszámoló szezonban bemutatott várakozáson felüli eredményeknek tulajdonítható.
Kedvező hírként volt értékelhető az is, hogy a nyitás előtt publikált adatok alapján az elmúlt héten a vártnál kevésbé ugyan, de csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma az Egyesült Államokban. A várt 757 ezernél többen, 793 ezren folyamodtak segélyért az előző heti 812 ezer után. A kérelmek száma négy hete a legalacsonyabb volt az elmúlt héten.

Az olaj ára csökkent, mivel negatív korrekció indult meg a világpiacon azt követően, hogy a gazdasági fellendülésbe vetett remények előzőleg 13 havi csúcsra, a koronavírus-válság előtti szintre emelték fel. A korrekcióra jórészt az európai lezárások elhúzódása miatt került sor. Csütörtökön a Nemzetközi Energiaügynökség csökkentette az idei globális keresletnövekedésről tett prognózisát, bár az még ezzel együtt is meg fogja haladni a kínálatot.
Az amerikai piacok nyitásakor a Brent nyersolaj ára 0,11 százalékkal állt alacsonyabban a nemzetközi kereskedelemben hordónként 61,40 dolláron, a WTI ára pedig 0,17 százalékkal 58,58 dollárra csökkent.
Az eurót 0,14 százalékkal jegyzik erősebben 1,2134 dolláron. Az arany spot ára unciánként 1841,83 dollár, 0,06 százalékkal alacsonyabb a napi kezdésnél.(MTI)

Scroll To Top