Hitelminősítés – Pénteken kezdődik a magyar államadós-osztályzatok idei hitelminősítői vizsgálatsorozata

Pénteken egyszerre két felülvizsgálattal megkezdődik a magyar államadós-osztályzatok idei hitelminősítői vizsgálatsorozata. A három piacvezető nemzetközi hitelminősítő a tavalyi gyakorlathoz hasonlóan 2021-ben is hatszor veszi napirendre a magyar szuverén besorolásokat.

Az idei menetrendek alapján először a Standard & Poor’s pénzügyi szolgáltató csoport globális minősítési részlege (S&P Global Ratings) és a Fitch Ratings vizsgálja Magyarországot: mindkét cég február 12-ére tűzte ki a magyar besorolások első idei értékelési időpontját.
A magyar adósosztályzatok második idei felülvizsgálatára a Fitch július 30-át, az S&P augusztus 13-át jelölte ki.
A kialakult gyakorlatnak megfelelően a Fitch és az S&P várhatóan péntek éjjel, az európai és a fő amerikai piacok zárása után jelenti be az első idei felülvizsgálat eredményét Londonban.
A harmadik globális piacvezető hitelminősítő, a Moody’s Investors Service ugyancsak két időpontot jelölt ki 2021-re: idei felülvizsgálati menetrendjében Magyarország először március 26-án, másodszor szeptember 24-én kerül sorra.
A Standard & Poor’s a két évvel ezelőtti első felülvizsgálati időpontban, 2019. február 15-én egy fokozattal “BBB/A-2”-re javította a hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló magyar államadósság-kötelezettségek besorolását az addigi “BBB mínusz/A-3”-ról.

Egy héttel később, 2019. február 22-én a Fitch Ratings ugyancsak egy fokozattal szintén “BBB”-re javította a devizában és forintban fennálló hosszú futamidejű magyar államadósság-kötelezettségek osztályzatát az addigi “BBB mínusz”-ról.
A Moody’s Investors Service jelenlegi “Baa3” magyar államdós-besorolása a Fitch Ratings és az S&P módszertanában “BBB mínusz”-nak – vagyis e két cég előző magyar szuverén besorolásának – felel meg, így a Moody’s a másik két globális hitelminősítőnél egy fokozattal alacsonyabb besorolást tart érvényben Magyarországra.
A Moody’s ugyanakkor a tavalyi második felülvizsgálati időpontban, 2020. szeptember 25-én felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az addigi stabilról a magyar szuverén osztályzat kilátását, egyebek mellett azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy a magyar gazdaság a “Baa3”, sőt az eggyel jobb, “Baa2” besorolású gazdaságokhoz képest is erős teljesítményt mutatott az elmúlt időszakban, és ez várható a továbbiakban is.
Az indoklásban szerepelt az is, hogy jóllehet a koronavírus-járvány várhatóan jelentős negatív hatással lesz a magyar gazdaságra, a gazdasági és a pénzügyi erőre gyakorolt hatás azonban a Moody’s várakozása szerint nem lesz annyira markáns, mint az Európai Unió más térségeiben.
A Moody’s hangsúlyozta emellett, hogy előrejelzése szerint a magyar gazdaság reálértéken számolt növekedési üteme 2022-től visszatér a növekedési potenciál szintjére, és a hazai össztermék (GDP) a 2022-2024 közötti időszakban 3,5 százalék körül növekszik éves átlagban.
A Standard & Poor’s és a Fitch Ratings magyar államadós-besorolásainak kilátása a két évvel ezelőtti osztályzatjavítások óta stabil.(MTI)

Scroll To Top